ΑΙΣΧΟΣ..."Δήμαρχε, γιατί παρακολουθείτε τους Πολίτες";


- Κάμερες παρακολουθούν επισκέπτες και υπαλλήλους στο Δημαρχείο της Άρτας
- Ερώτηση-φωτιά της Βίκυς Βασιλάκη - Δεν έπεισε με τις απαντήσεις ο Δήμαρχος 

Εμπεριστατωμένη ερώτηση αναφορικά με την τοποθέτηση και λειτουργία καμερών στους χώρους του Δημαρχείου Άρτας κατέθεσε στην συνεδρίαση της Δευτέρας η δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Βίκυ Βασιλάκη Μητρογεώργου.  




Η κ. Βασιλάκη αναφέρθηκε στα θέματα αδειοδότησης τέτοιων παρεμβάσεων, καθώς επίσης και στο ποίος βρίσκεται πίσω από αυτές, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να τις ξηλώσει.

Γιατί παρακολουθείτε τους πολίτες;

Είπε συγκεκριμένα: Υποτίθεται κ. δήμαρχε ότι οι κάμερες ασφαλείας τοποθετούνται για εγκληματοπροληπτικούς λόγους κι όχι για την παρακολούθηση εργαζομένων, όπως προβλέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμ.13/2014 απόφαση.

Αν δεχτούμε ότι το Δημαρχείο είναι το σπίτι του δημότη, εύλογα αναρωτιέται κανείς, ποια η σκοπιμότητα της τοποθέτησης καμερών ασφαλείας σε όλους τους χώρους του κτηρίου; Και για ποιο λόγο ελέγχονται οι πολίτες και οι δημότες; Και επιπλέον, ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτό το οπτικοακουστικό υλικό; Κάποια ιδιωτική εταιρία; Ο δήμαρχος; Εντεταλμένοι υπάλληλοι; Μήπως κ. δήμαρχε μετατρέπεται το Δημαρχείο σε «εργασιακό γκέτο»;

Κατά την άποψή μας κύριε Δήμαρχε ήταν μεγάλο το λάθος σας, διότι με το αίσθημα του φόβου, τον συνεχή έλεγχο, με ψυχολογική πίεση και χειραγώγηση των εργαζομένων, τίποτα δεν θα λειτουργεί σωστά στο Δημαρχείο μας.

Τη στιγμή δε που κανένας άλλος δημόσιος φορέας στην ευρύτερη περιοχή μας δεν χρησιμοποιεί κάμερες, οι οποίοι έχουν και ποιο σοβαρούς λόγους να παίρνουν μέτρα προστασίας σε αντίθεση με τον δήμο Αρταίων που κάτι τέτοια είναι υπερβολικά και περιττά. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στα νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία.

Εκτός των άλλων η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δεν επιτρέπει την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας με σκοπό την επιτήρηση εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως στρατιωτικά εργοστάσια- τράπεζες- χρηματοκιβώτια υπό τον όρο όμως ότι οι κάμερες θα εστιάζουν στο αντικείμενο που προστατεύεται κι όχι στους χώρους εργαζομένων κι εφόσον αναγράφεται και η λέξη «ο χώρος βιντεοσκοπείται».

Φρονούμε κ. δήμαρχε ότι οφείλεται άμεσα να ξηλώσετε αυτές τις κάμερες, οι οποίες προσβάλουν τον Δήμο μας, τους δημότες, τους εργαζομένους του Δήμου αλλά και τους πολίτες».

Δεν ελέγχω υπαλλήλους

Η απάντηση του δημάρχου προς την κ. Βασιλάκη ήταν η εξής: «κ. Βασιλάκη οι κάμερες αυτές δεν είναι σε κανένα χώρο εσωτερικό σε γραφεία όπου δουλεύουν οι υπάλληλοι και σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή σε κοινόχρηστους χώρους δεν χρειάζεται άδεια.

Έχει γίνει μεγάλη παρανόηση – αν είναι δυνατόν- όταν το καλώδιο πέρασε μέσα από ένα γραφείο για να βγει στον έξω χώρο ώστε να μπει κάμερα επειδή κι εκεί έχουμε την περιουσία μας, τα αυτοκίνητά μας, οι υπάλληλοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Κι απορώ με ποιους μιλάτε; Το καλώδιο αυτό που πέρασε νομίζουν ότι είναι κάμερα και το λέμε για τρίτη φορά προκειμένου να εμπεδωθεί, ότι αυτές οι κάμερες είναι σε κοινόχρηστους χώρους, έτσι; Δεν είναι για να ελέγξουμε τους υπαλλήλους αν δουλεύουν, έχουμε άλλους τρόπους για να ελέγξουμε τους υπαλλήλους.

Όσον αφορά την άποψή μου για τους υπαλλήλους την επαναλαμβάνω, ότι είναι πολύ καλά στελέχη στον Δήμο Αρταίων και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το προσωπικό του Δήμου Αρταίων κι άρα δεν χρειάζεται να τους ελέγξω με αυτόν τον τρόπο».

Η κ. Βασιλάκη επανέλαβε ότι ακόμη κι αν είναι έτσι, ποια έννοια έχουν στους διαδρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους του Δημαρχείου. «Έχουν την έννοια ότι θέλουμε να ελέγχουμε διότι δεν ξέρουμε τι γίνεται. Είμαστε πρώτοι και μας τιμά που πρωτοτυπούμε και ναι είμαστε πρώτοι που βάζουμε κάμερες διότι ασφαλίζουμε τους ανθρώπους αυτούς που έρχονται σε επαφή, την περιουσία του Δήμου», είπε ο Δήμαρχος Αρταίων.

Η κ. Βασιλάκη επέμεινε εάν ακόμη και στον κοινόχρηστο χώρο είναι νόμιμο «να παρακολουθείτε τους πολίτες». Ο κ. Τσιρογιάννης απάντησε: «Γιατί στον κοινόχρηστο χώρο; Τι θα μπουν στο Δημαρχείο να κάνουν; Δεν καταλαβαίνω; Κάνουν κάτι κακό εδώ μέσα;».

 big brother; 

Στη συζήτηση επενέβη και η κ. Αν. Κατσαντούλα η οποία ρώτησε «Δεν εμπιστεύεστε τους πολίτες;», με τον κ. Τσιρογιάννη να αντιτείνει «Τι εμπιστοσύνη εννοείται; Προστατεύουμε τους πολίτες με αυτόν τον τρόπο. Παλαιότερα είχε έρθει κάποιος κι είχε κόψει τις φλέβες του έξω από το γραφείο του κ. Παπαλέξη, όπως μου έχουν πει...».

Η αναφορά αυτή από τον κ. Τσιρογιάννη προκάλεσε την παρέμβαση της κ. Κιτσαντά στο θέμα, η οποία επισήμανε: «Μιλάτε σοβαρά κ. δήμαρχε; Είναι αντίληψη τώρα αυτή; Το ένα περιστατικό που έγινε μια φορά στα τέσσερα χρόνια, θα οδηγήσει στο να τοποθετείτε κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους και θα παρακολουθούμε τώρα τον κόσμο ποιος ανεβαίνει, ποιος κατεβαίνει, αν μιλάνε οι υπάλληλοι στους διαδρόμους, αν δεν μιλάνε, αν συναντιούνται με κόσμο ή όχι; Είναι αντίληψη τώρα αυτή; Θα κάνουμε "big brother" το Δημαρχείο; Να ξέρουμε δηλαδή;».

 ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Διαβάστε σχόλιο - παρέμβαση  ΕΔΩ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης