Ενθουσιασμένη με την παρουσία της στη Κοιλάδα του Αχελώου


Στο χρονολόγιο της, στο Fb, η Επίτροπος της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, κοινοποίησε την επίσκεψή της στην Κοιλάδα του Αχελώου, ανεβάζοντας τον σχετικό σύνδεσμο από το EURONEWS 

Μεγάλη υπόθεση για την περιοχή του Αχελώου η επίσκεψη της Επιτρόπου. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί εκεί και όχι κάπου αλλού.



Δεν πειράζει ας αναρωτιούνται, εμείς ξέρουμε γιατί, λένε κάτοικοι της Κοιλάδας. Υπάρχει μια ελπίδα γιαυτη την επίσκεψη ότι θα προκύψει κάτι καλύτερο για την περιοχή.

Όπως είναι γνωστό η κα Κρέτσου θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα: «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 


 Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου στις 11:00-12:30 στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Εκτός από την Επίτροπο παρεμβάσεις θα κάνουν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Δήμαρχοι της περιοχής: Απόστολος Κοιμήσης, Αμφιλοχίας, Λάμπρος Τσιβόλας, Αργιθέας, Περικλής Μίγδος, Γ. Καραϊσκάκη και Θεόδωρος Μπαμπαλής, Αγράφων. 



Η ημερίδα θα είναι διακαναλική και θα γίνει διεξοδική συζήτηση για την πολιτική Συνοχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και για το νέο προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Γεωργία.

 Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος και θα μεταδiδεται ζωντανά από τον Δορυφόρο HELLASAT 39° ανατολικά, Συχνότητα 11092.250 V , SYBOL RATE 3300 FEC 3/4 , και από το διαδίκτυο (στην παρακάτω διεύθυνση βρίσκεται ο κώδικας για αναμετάδοση https://www.youtube.com/watch?v=phhhcFZXMXQ) το πρόγραμμα θα είναι ελεύθερο να αναμεταδοθεί από όποιο τηλεοπτικό κανάλι ή ραδιόφωνο ενδιαφέρεται.


Κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Κοιλάδα του Αχελώου η Επίτροπος θα επισκεφθεί έργα τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί και με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Το έργο “ΔΑΦΝΟΖΩΝΑΡΑ-ΣΑΝΙΔΙ” 8.5 MW στο Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας. 


 Είναι έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”.

Το έργο αποτελείται από υπερπηδητό φράγμα εκ σκυροδέματος, ύψους 12μ. Παραπλεύρως του φράγματος και επί του αριστερού αντερείσματος βρίσκεται το κτήριο του Σταθμού Παραγωγής, το οποίο στεγάζει δυο στροβίλους Kaplan S-Type.

Στο δεξιό αντέρεισμα λειτουργούν δίοδος μικρών σκαφών και ιχθυόδρομος.

- Την ιστορική Μονή Σέλτσου


Εκεί όπου το 1804 έγινε η τελευταία θυσία των Σουλιωτών και τριακόσια γυναικόπαιδα έπεσαν στο γκρεμό. Η αποκατάσταση - αναστήλωση των κελιών της Μονής Σέλτσου χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα nterreg Ελλάδα - Ιταλία: cult routs.


Πριν την αναχώρησή της από την Κοιλάδα του Αχελώου φορείς και κάτοικοι της περιοχής, δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής και θρυλικής γέφυρας Κοράκου που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων, για να τιμήσουν την Επίτροπο για την επίσκεψή της θα προσφέρουν τοπικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις που με την ταυτότητα και την ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία, την ιστορία και το πολιτισμικό τοπίο ως πόρο τοπικής ανάπτυξης και ως πηγή καινοτομίας.

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

ΑΧΕΛΩΟΣ-ΑΣΠΡΟΣ ή ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ, Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ 

 
Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας - όπου η περίφημη πετρογέφυρα - ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου.

Δικαιολογεί δε αυτή η γεωφυσική ενότητα την υπερηφάνεια των Αργιθεατών, των Ραδοβιζυνών, των κατοίκων του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων για το ποτάμι τους, για το μυθικό Αχελώο και την πανέμορφη Κοιλάδα του. Ίδιοι τόποι, ίδια ήθη και έθιμα, ίδιος πολιτισμός και ο κόσμος τους στενά συνδεδεμένος, με κοινά συμφέροντα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το σήμα στο δορυφόρο θα ανεβεί στις 11:00 
 Για πληροφορίες: +32479259667 






Σχόλια

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ19 Μαΐου 2015 στις 10:30 μ.μ.

    Διαβάζοντας για την Επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου και την Ημερίδα στο Περδικάκι του Βάλτου που ανάρτησε πριν λίγο ο Αετος των Τζουμέρκων , καί την διαφαινόμενη απουσία -αν δεν κάνω λάθος-του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού σε μία τετοια σπουδαία συνάντηση,μου ήρθαν αυθόρμητα στο νού μου τα λόγια του Καβάφη στο ποίημά του΄΄ 200 π.Χ΄΄ Aλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων—»

    ''''Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε
    πως θ’ αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη
    για την επιγραφήν αυτή. «Πλην Λακεδαιμονίων»,
    μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται
    για να τους οδηγούν και για να τους προστάζουν
    σαν πολυτίμους υπηρέτας'''. Δεν μπορώ νά καταλάβω και εγώ, πως στην ημερίδα θα είναι παρόντες ο Καχριμάνης ο Μπακογιάννης, θά έρθει ο Αρναουτάκης απο την Κρήτη,ναι απο την Κρήτη..... και θα λείπει ο Θετταλός; ........ θα λείπει ο Αγοραστός; Δηλαδή ολόκληρη την Θεσαλία θα την εκπροσωπεί ο Δήμαρχος Αργιθέας ο κ. Τσιβόλας,χωρίς να υποτιμούμε.την παρουσία του Δημάρχου, ίσα -ίσα μαλιστα..... Μα ο μισός ρούς του Αχελώου,και η μισή κοιλάδα του, ανήκουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας . Το νερό που θέλει να πάει στον κάμπο Θα............ το πάρει απο την Κοιλάδα του Αχελώου, δεν τον ενδιαφέρει η ανάπτυξη της δυτικής καρδίτσας και των Τρικάλων ή μήπως......... τον Ξέχασαν....... Αυτή ειναι η απορία μου.Εκτός και δεν μπορεί να ανέβει τον Τύμπανο ...μπορεί να ζαλίζεται και να παθαίνει σκοτοδίνη μέσα στη Γαλαρία του που θα περάσει....μπορει .... Η έχει λύσει όλα τα προβλήματα ανάπτυξης της Λάρισας......συγνώμη Θεσσαλίας. και συνεχίζει ο ποιητής......./........... Εμείς• οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς,
    οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι
    επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας,
    κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
    Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
    με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών.
    Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
    ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς.

    Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!..........Πλήν Περιφερειάρχη Θετταλών!!!!!!!!!!!! οι υπόλοιποι Θετταλοί που δεν χρωστάνε τίποτα..........ας με συγχωρέσουν......

    διαβάζοντας την ανάρτηση για το Περδικάκη του Αετου των Τζουμέρκων μου ήρθαν στο νού μου τα λόγια του Καβάφη στο ποίημάτου 200 π.ΧAλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων—»

    Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε
    πως θ’ αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη
    για την επιγραφήν αυτή. «Πλην Λακεδαιμονίων»,
    μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται
    για να τους οδηγούν και για να τους προστάζουν
    σαν πολυτίμους υπηρέτας. Δεν μπορώ νά καταλάβω πως στην ημερίδα θα είναι παρόντες ο Καχριμάνης ο Μπακογίαννης ο θά έρει ο Αρναουτάκης απο την Κρήτη και θα λείπει ο Θετταλός; ........ θα λείπει ο Αγοραστός; Δηλαδή ολόκληρη την Θεσαλία θα την εκπροσωπεί ο Δήμαρχος Αργιθέας ο κ. Τσιβόλας και κανένας άλλος; Μα ο μισός ρούς του Αχελώου,και η μισή κοιλάδα του, ανήκουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας . Το νερό που θέλει να πάει στον κάμπο Θα............ το πάρει απο την Κοιλάδα του Αχελώου, δεν τον ενδιαφέρει η ανάπτυξη της δυτικής καρδίτσας και των Τρικάλων ή τον Ξέχασαν....... Αυτή ειναι η απορία μου.εκτός και δεν μπορεί να ανέβει τον τύμπανο ...μπορεί να ζαλίζεται στη Γαλαρία που θα περάσει....μπορει ....Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς,
    οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι
    επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας,
    κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
    Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
    με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών.
    Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
    ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς.

    Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!..........Πλήν Περιφερειάρχη Θετταλών!!!!!!!!!!!! Οι υπόλοιποι Θετταλοί που δεν φταίνε σε τίποτα....ας με συγχωρέσουν......!!!!!

    ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης