Τζουμερκιώτης ο Υφυπουργός Άμυνας


Ο υποστράτηγος ε.α Νίκος Τόσκας είναι ο νέος Υφυπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιωματικός των Τεθωρακισμένων ο Νίκος Τόσκας, που έχει την καταγωγή του από τα ορεινά Τζουμέρκα της 'Άρτας, είχε κατορθώσει να συνδυάσει την "μάχιμη υπηρεσία" στην πρώτη γραμμή, με την θητεία σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις στο εσωτερικό αλλά και στο NATO.



Οι δημοσιογράφοι τον πρωτογνώρισαν ως διευθυντή του γραφείου του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Μανουσου Παραγιουδάκη. Αυστηρός ως αξιωματικός αν και πάντα οι πολιτικές του πεποιθήσεις ήταν "αριστερών" κατευθύνσεων.

Μετά από την αποστρατεία του ο Νίκος Τόσκας δραστηριοποιήθηκε πολιτικά συμμετέχοντας στον Κεντρικό Μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και συνέταξε το προεκλογικό πρόγραμμα Άμυνας του Κινήματος το 2009 και στην πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά. Θα βρεθούν πάρα πολλοί να θυμηθούν ότι υπήρξε διευθυντής του Πάνου Μπεγλίτη όταν ήταν ΑΝΥΕΘΑ.

Υπήρξε εξαιρετικός στα καθηκόντά του και τελικά συγκρούστηκε με τον πολιτικό του προϊστάμενο. Ως βαθειά πολιτικοποιημένο άτομο είναι δεδομένο ότι ο Νίκος Τόσκας έχει συμπάθειες και αντιπάθειες στο στράτευμα.Θα λέγαμε ότι ήταν το "αντίθετο στρατόπεδο" απ΄ αυτό του Φραγκούλη Φράγκου , με τον οποίο είχαν μάλλον τυπικές σχέσεις.

Ποιος είναι

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Τόσκας

Γεννημένος το 1953, έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα της δεκαετίας του ’70, πάντα από μια προοδευτική σκοπιά.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.

Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε απο το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.

Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα και 500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.

Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου, προκλητική περίπτωση αποστρατείας από καίρια θέση διοικητού ταξιαρχίας στη Θράκη, η αποστρατεία του είχε σχέση με τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας.

Από τον Οκτ. 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής και είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά. Στο πλαίσιο αυτής της Κίνησης έγιναν εκδηλώσεις για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης