ΑΡΤΑ: Συνεχίζεται ο «ιερός» πόλεμος της Κορωνησίας


Ξανά στις καλένδες για συζήτηση

Για αρκετή ώρα στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Άρτας,αναπτύχθηκε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στο ζήτημα του ιχθυοτροφείου Σακολέτσι στην Κορωνησία.



Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει στην αμέσως προηγούμενη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Στασινός, κάνοντας τότε λόγο για διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κορωνησίας από μια παράνομη ενοικίαση του εν λόγω Ιχθυοτροφείου από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού.Για το θέμα αυτό υπάρχει πολύ μεγάλο ιστορικό.

Αναπτύχθηκε στην συνεδρίαση από τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων ο δικηγόρος από την πλευρά των κατοίκων Μιχάλης Νικολάου, που ανέλυσε και σε σχετική γιγαντοφωτογραφία για ποια περιοχή πρόκειται, αλλά και τις δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει από το παρελθόν (προ 15ετίας ακόμη) και τις δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος καταλήγοντας και αφού σημείωσε ότι έχουν μέχρι τώρα όλες κριθεί υπέρ της Μονής, δήλωσε ότι υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα του Δήμου Αρταίων και των κατοίκων να προχωρήσουν την υπόθεση με νέα προσφυγή ζητώντας και από το ελληνικό δημόσιο να υπερασπιστεί και να περιφρουρήσει την δημόσια έκταση, τόσο την λιμνοθάλασσα όσο και της νησίδες που βρίσκονται μέσα σε αυτή και τα γύρω νησάκια.

Ακολούθησε τοποθέτηση από πλευράς του νομικού εκπροσώπου της Ιεράς μονής, κ. Πανταζή, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό και τις δικαστικές προσφυγές από το παρελθόν για την ίδια υπόθεση τονίζοντας ωστόσο ότι έχει τελεσιδικήσει υπέρ της Μονής με απόφαση Εφετείου και επιπρόσθετα έχει κριθεί ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας οικονομική αποζημίωση προς την ιδιοκτήτρια Ιερά Μονή για το διάστημα που λόγω των δικαστικών προσφυγών των κατοίκων δεν μπορούσε να ενοικιαστεί, όπως συνέβαινε από το παρελθόν.

Ο κ. Πανταζής εξήγησε όλες οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες και πως η εκδίκαση αποζημίωσης έχει απευθυνθεί αρχικά προς την κοινότητα Κορωνησίας και μετέπειτα Δήμο Αμβρακικού και νυν Δήμο Αρταίων.


Ο ιδιώτης μισθωτής

Για τον σημερινό μισθωτή μίλησε ο νομικός του εκπρόσωπος δικηγόρος Άρτας Δημήτρης Λαμπράκης, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για μίσθωση μεταξύ ενός ιδιοκτήτη και ενός επαγγελματία ιδιώτη και δεν έχουν κανένα λόγο ή ρόλο σε αυτό οι κάτοικοι της περιοχής, καλώντας μάλιστα όλους όσους με διάφορες δολιοφθορές παρεμβαίνουν προκαλώντας ζημιές στον ιδιοκτήτη και καταστρέφοντας με διάφορους τρόπους την παραγωγή στο ιχθυοτροφείο να σταματήσουν «Δεν έχει κανένα λόγο να σας δείξει το μισθωτήριο συμβόλαιό του, όπως κι εσείς δεν λέτε ξεκάθαρα ποιος κάνει όλες αυτές τις ζημιές», είπε ο κ. Λαμπράκης απευθυνόμενος στο ακροατήριο που αποτελούνταν από κατοίκους και τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και κατέληξε «αφήστε τον άνθρωπο να βγάλει το ψωμί του από την εκμετάλλευση του ιχθυοτροφείου το οποίο νοικιάζει, όπως κάνατε κι εσείς μέχρι πριν επτά χρόνια».

Επίσης για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο ο πρόεδρος τοπικού Συμβουλίου Κορωνησίας υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής και της κοινότητας και υπογραμμίζοντας το αίτημα προς το Συμβούλιο να υπερασπιστεί επίσης τα συμφέροντα της έκτασης αυτής και της κοινότητας. Επίσης είχαν κληθεί στη συνεδρίαση και ανέλυσαν όλα όσα έγιναν επί θητείας τους οι πρώην δήμαρχοι Αμβρακικού Γιώργος Σιώζιος και Απόστολος Μαυρομάτης.

Υπερασπιστές της δημόσιας έκτασης

Τοποθετήσεις επί του θέματος από την αντιπολίτευση του Συμβουλίου έκαναν μόνο οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Λίτσα Κιτσαντά και Κώστας Παπαϊωάννου.Η κ. Κιτσαντά ζήτησε από το Δήμο Αρταίων να προχωρήσει στην υπεράσπιση της έκτασης και των συμφερόντων των κατοίκων ενώ παράλληλα το Σώμα να εκδώσει ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «να καλεί το Ελληνικό να κάνει το ίδιο υπερασπιζόμενο την δημόσια έκταση που δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία κανενός. Μάλιστα ζήτησε την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου απ’ όλους και από το ΤΑΪΠΕΔ.

Ο κ. Παπαϊωάννου, υπογράμμισε πως από τις πρώτες συνεδριάσεις όταν με ερώτησή του είχε θέσει το ζήτημα της υπαγωγής στο ΤΑΪΠΕΔ προς πώληση εκτάσεων σε αυτή την περιοχή, είχε λάβει την απάντηση από το δήμαρχο ότι όλα είναι μόνο στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών, ενώ αποδεικνύεται το αντίθετο με βάση όσα ο κ. Νικολάου είχε νωρίτερα αναφέρει περί πώλησης για το νησάκι Βουβάλα, μέσω ΤΑΪΠΕΠ ο ίδιος δήλωσε ότι με βάση το ιστορικό και τις δικαστικές προσφυγές δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα προτείνοντας πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στο πλευρό των κατοίκων δηλαδή να παραβρεθούν όλοι στην περιοχή και να παραμείνουν εκεί κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθενται να παραιτηθούν. «Σίγουρα κάποια στιγμή θα το πάρει απόφαση το μοναστήρι και θα κάνει πίσω», κατέληξε ο ίδιος.

Επιτροπή

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στην τοποθέτησή του κατέθεσε και την πρόταση που τελικά έγινε ομόφωνα δεκτή. Είπε συγκεκριμένα ότι είναι μεν ένα ζήτημα που αφορά τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής και του Δήμου αλλά που παράλληλα υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις, γι’ αυτό προτείνεται να οριστεί από την Οικονομική Επιτροπή μια τριμελής επιτροπή νομικών που γνωρίζουν καλά το θέμα και η οποία (επιτροπή) θα μελετήσει από κάθε πλευρά την δυνατότητα να προχωρήσει δικαστικά η όλη υπόθεση με νέα προσφυγή από το Δήμο. Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα με την κ. Κιτσαντά όμως να σημειώνει ότι έχει και διατηρεί επιφυλάξεις για τη στάση και του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση αυτή.

Υ.Γ: Βέβαια όσο κι αν νωρίτερα είχε τονιστεί από πολλούς ότι δεν μπορεί να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, Δικαστήριο, εντούτοις σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν τέτοιοι συνειρμοί από πολλούς και δικαίως, αφού ο ένας δικηγόρος μετά τον άλλο εναλλάσσονταν στο βήμα και παράλληλα οι νομικοί όροι και οι δικαστικές αναφορές έδιναν και έπαιρναν. Αναγκαίο όμως κι αυτό γιατί αυτή η υπόθεση έχει ήδη διατρέξει μεγάλη πορεία στις δικαστικές αίθουσες σε όλους τους βαθμούς, φτάνοντας στο Εφετείο και μέχρι το ΣτΕ.

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης