ΑΡΤΑ:Βυζαντινό Μοναστήρι αποκαλύφθηκε στο Τοπ-Αλτί


Ανασκαφή αποκάλυψε μεγάλο Βυζαντινό Μοναστήρι στη περιοχή της Ελεούσας -Επιτυχημένη έρευνα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό μνημείο που αποκαλύφθηκε σε ιδιωτική έκταση όπου είχαν ξεκινήσει κάποιες εργασίες επέκτασης μιας μονάδας, βρέθηκε η 18η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας Πρέβεζας, προ λίγου καιρού. (Νέες Φωτογραφίες)



Η αποκάλυψη μέρους ενός μεγάλου μοναστηριού, που εκτιμάται πως αποτελεί κτίσμα της Μεσοβυζαντινής περιόδου, οδήγησε σε μια πιο εκτεταμένη έρευνα την υπηρεσία υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης Βαρβάρας Παπαδοπούλου, αποκαλύπτοντας μια έκταση του ευρήματος που φτάνει στα 26 μέτρα μήκος και 16 πλάτος, και η οποία εικάζεται ότι είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερη.

 Συνολικά τα ευρήματα που πιστοποιούν πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει επιχώσει ο Άραχθος κάτω από τη λάσπη του, εκτείνονται σε τρία κατά σειρά ιδιωτικά οικόπεδα στην περιοχή, με μια σειρά από αψίδες ναού στο τρίτο να εμφανίζονται στο ύψος την οροφής του.

Μάλιστα μια πρώτη διερευνητική καθαρά τομή που έγινε στο σημείο όπου αποκαλύπτονται οι αψίδες, εμφανίζει στο εσωτερικό αγιογραφίες, και όπως σημειώθηκε στην επιτόπια ξενάγηση στο χώρο η επιχωμάτωσή του φτάνει στα τρία με τέσσερα μέτρα.

ANASKAFES_TOP_ALTI_ELEOYSA_2014_10os_A
Η εικόνα, όσων μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως εντυπωσιάζει, καθώς πείθουν και τον καθένα μη ειδικό ή αρχαιολόγο, πως πρόκειται για ένα κτίσμα του οποίου η έκταση ασφαλώς είναι μεγάλη, ενώ το δάπεδό του εντοπίζεται κάτω από τα τρία με τριάμισι μέτρα από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Η αποκάλυψη αυτή αφορά στην περιοχή Τοπ Αλτί της Ελεούσας.

Η έρευνα βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο, ωστόσο έχουν αποκαλυφθεί τμήματα του μοναστηριού, που η κ. Παπαδοπούλου επισημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων εύρημα, του οποίου το ακριβές αρχιτεκτονικό σχήμα δεν είναι σε θέση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να προσδιοριστεί, πλήρως. Όλα είναι ακόμη πολύ πρωτόλεια, εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, αναφερόμενη στην εκτίμηση ότι μπορεί να χρονολογείται στα 1100 με 1200, όμως μπορεί και να χρονολογηθεί στα 900 μχ.

 Η παρουσίαση του ευρήματος έγινε χθες σε μια πρώτη ξενάγηση στο χώρο με τα μέχρι σήμερα ευρήματα, προς τον Μητροπολίτη Νικοπολέως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο αλλά και τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, ο οποίος είχε ενημερωθεί προφορικά για την εξέλιξη αυτή.

 ANASKAFES_TOP_ALTI_ELEOYSA_2014_10os_EPISHMOI
Η κ. Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στον εντοπισμό μεγάλου μοναστηριού της Μεσοβυζαντινής περιόδου, έδειξε το χώρο όπου αποκαλύπτονται και τα κελιά αυτού, τη συνέχεια του κυρίως ναού που εντοπίζεται σε διπλανό οικόπεδο όσο και την κατάληξη του τμήματος αυτού, (δηλαδή του κυρίως ναού) που φτάνει να εμφανίζεται ξεκάθαρα στο τρίτο οικόπεδο με τις τρεις αψίδες όπου αποκαλύφθηκαν τρία παράθυρα.

Εμφανίζονται η κεντρική αψίδα, η αψίδα του διακονικού και η αψίδα της προθέσεως. Στο σημείο αυτό στην εσωτερική πλευρά εντοπίζονται τοιχογραφίες και η κ. Παπαδοπούλου εξήγησε ότι αυτό που βλέπουμε είναι στο ύψος της στέγης του ναού, δηλαδή το έδαφος βρίσκεται σχεδόν τέσσερα μέτρα κάτω.

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Νέες Φωτογραφίες και κείμενο από Βασίλη Γκανιάτσα ΕΔΩ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης