Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία – Προτάσεις για την προστασία των Δημοτών της Άρτας


Του Γιώργου Μιλτιάδους Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής Msc 

Οι περισσότεροι, σίγουρα έχουμε ακούσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά λίγοι, πιστεύω, γνωρίζουμε πως να προφυλαχτούμε από αυτήν, και ακόμα λιγότεροι, ποιες είναι οι πηγές της ακτινοβολίας που είναι γύρω μας.


Σκοπός στο άρθρο αυτό είναι να προβληματίσω και να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την ενημέρωση των δημοτών και τον περιορισμό της έκθεσης τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Αναφέρομαι στην ακτινοβολία που προέρχεται από τεχνητές πηγές όπως το κινητό τηλέφωνο, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ κλπ. Οι κρατικοί θεσμοί προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες έχουν καθορίσει όρια ασφαλείας τα οποία μια τεχνητή πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δεν πρέπει να ξεπερνά.

Τα καθορισμένα ,από την Ελληνική Πολιτεία, όρια έχουν κατά κανόνα στόχο την προστασία του κοινού από τις θερμικές επιδράσεις της ακτινοβολίας. Με απλά λόγια, στοχεύουν στην προστασία των κατοίκων μόνο από τις άμεσες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ακτινοβολία στην υγεία και σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Από την άλλη, πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τις επιπτώσεις της τεχνητής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μακρόχρονη έκθεση στην ακτινοβολία. Αυτοί θέτουν τα ασφαλή όρια πολύ πιο χαμηλά από ότι η Πολιτεία, σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδες φορές πιο κάτω.

Την ανησυχία αυτή των επιστημόνων ουσιαστικά υιοθέτησε και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που σε ψήφισμά του έκρινε ως αναξιόπιστα τα όρια έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που είχε θέσει η Κομισιόν το 1999, απαιτώντας την επανεξέτασή τους. Βασικό επιχείρημα σε αυτό, η διχογνωμία της επιστημονικής κοινότητας. Επίσης η ανησυχία αυτή υιοθετήθηκε και από κράτη όπως η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρωσία, η Σουηδία κλπ τα οποία μείωσαν δραστικά τα όρια αυτά για προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Εδώ τίθενται δύο ερωτήματα: Ποια είναι η αλήθεια; πως μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας; Από τη μια η Ελληνική Πολιτεία με τα πολύ υψηλά όρια που έχει καθορίσει, από την άλλη οι επιστήμονες με τα νέα χαμηλά όρια που προτείνουν δημιουργούν σύγχυση και προβληματισμό στην κοινωνία. Σε αυτό το σημείο ,νομίζω, πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο η Δημοτική Αρχή η οποία μπορεί αποτελεσματικά να συμβάλει στην ενημέρωση και την προστασία του δημότη.

Να θυμίσω, ότι πριν από μερικά χρόνια στη γειτονική μας Πρέβεζα, οι δημότες με μπροστάρη τη Δημοτική Αρχή, έφτασαν στο ακραίο σημείο να κατεβάζουν βίαια από ταράτσες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι μία βίαιη αντιμετώπιση, αλλά η διακριτική και μέσω διαλόγου συνεννόηση των αρμοδίων, των πολιτών και των εταιριών, με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Παραθέτω λοιπόν τις προτάσεις μου για τον Δήμο της Άρτας :

1. Καταγραφή των σημείων που βρίσκονται πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το κοινό. Τέτοιες πήγες είναι οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι κεραίες wifi κλπ. Η καταγραφή δεν πρέπει να μείνει στα συρτάρια ενός γραφείου, θα πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμη στον πολίτη της Άρτας και να επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εδώ αξίζει να πω ότι σε κάποιες περιπτώσεις μια κεραία κινητής τηλεφωνίας είναι καμουφλαρισμένη ως καμινάδα, ως θερμοσίφωνας, ως φουγάρο και ότι άλλο ευφάνταστο μπορεί μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας να σκεφτεί.

2. Συνεννόηση με τη ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) για την απομάκρυνση ή την υπογειοποίηση με θωράκιση των μετασχηματιστών που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Ν.Α Άρτας το 2008 (και δε δείχνουν να έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα σήμερα) υπάρχουν σε κεντρικά σημεία της πόλης μετασχηματιστές που λειτουργούν πολύ κοντά στις ανώτατες τιμές των ορίων ασφαλείας όπως έχει καθορίσει η η Ελληνική Πολιτεία, και άρα σε μη ασφαλή όρια σύμφωνα με τους επιστήμονες.

3. Οι υπηρεσίες του Δήμου να προμηθευτούν βαθμονομημένο όργανο μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για να μπορούν να πραγματοποιούν έγκυρες μετρήσεις. Μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κεντρικά σημεία, αλλά και κατόπιν αίτησης των δημοτών οπουδήποτε αλλού. Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να είναι διαθέσιμες στους Δημότες της Άρτας.

4. Να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις οποίες ειδικοί επιστήμονες θα ενημερώσουν τους Δημότες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και πως μπορούν να λάβουν μέτρα προστασίας. Ελπίζω τα γραφόμενά μου να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής για τη προστασία των Δημοτών.

Κλείνοντας θα δανειστώ μια παράγραφο από την Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (Νοέμβριος 2003) για την μακροχρόνια έκθεση στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία “η λήψη μέτρων προφύλαξης για τον έλεγχο και τον περιορισμό της αβεβαιότητας, που γεννάται από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, δεν συνιστά μόνον υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος αλλά, ταυτόχρονα, κατ’ εξοχήν εκδήλωση της προγραμματικής και στρατηγικής αποστολής της δημόσιας διοίκησης στη σύγχρονη κοινωνία της διακινδύνευσης και της πολυπλοκότητας.”

Γιώργος Μιλτιάδους Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής Msc 

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε Αρταίων με τον συνδυασμό Αρτινών ΣυνΕργασία του Χρήστου Τσιρογιάννη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ