Κριτική Βιβλίου: «Το κέντημα του δράκου» Η.Βολονάκη

 Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Κάθε άνθρωπος αφήνει τη σφραγίδα του στα γραφόμενά του. Η εσωτερική πολλαπλότητα και ο νοητικός εμπλουτισμός είναι καρποί της καταγάλανης μοναξιάς του συγγραφέα. 

Από την Τέχνη περιμένουμε την ομορφιά και τη δύναμη για να ζήσουμε… Η ζωή δεν είναι μόνον ένα δώρο. Είναι ένα δώρο με περιεχόμενο. Και αυτό το περιεχόμενο για να το ανακαλύψεις ,πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου μια ευκαιρία. 


Όπως σε όλα τα μυθιστορήματα, ο ήρωας για να γίνει ήρωας, άρα αυθύπαρκτη οντότητα , πρέπει να ξεφύγει από αυτό που ζει, να ανοιχτεί σε έναν σκοτεινό , αμφίβολο και ριψοκίνδυνο δρόμο, για να μπορέσει να μάθει ποιός είναι και που πρέπει να πάει. Για να μάθεις ποιος είσαι, πρέπει να βρεις τι κρύβει η ψυχή και ο νους σου.

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βγει στον δρόμο προς την Ιθάκη, να κουβαλήσει το δικό του σταυρό, και να αρχίσει να σκέφτεται πώς να αλλάξει τη ζωή του, τι να κάνει , γιατί το κάνει ,ποιες είναι οι πτυχές του χαρακτήρα του ,τι ονειρεύεται ,τι , πώς και πόσο αγαπάει….. Η ζωή είναι γεμάτη ερωτηματικά . Μπορείς να κρυφτείς κάτω από το δυνατό φως; Μπορεί να πλαγιάσει η νύχτα με το φεγγάρι;

Μπορείς να πλαγιάσεις με τα φαντάσματα, που σε κυνηγούν στη ζωή σου; Πώς γίνεται να πλαγιάσει ο πόνος με το μίσος και την αγάπη ; Υπάρχουν τόσα κρυμμένα μυστικά; Πόσο διαρκούν οι όρκοι αγάπης ;Υπάρχει περιορισμός στην αγάπη ;Τι έγιναν αλήθεια τα όνειρά μας ;Τα πολύχρωμα και με εφηβική αθωότητα όνειρά μας ;Μήπως όταν ψάχνεις να βρεις τον δρόμο της αγάπης , ξέρεις ότι κάθε οδός απόφασης είναι ένας συμβολικός δρόμος προς Εμμαούς , που δίπλα σου πάντα περπατά η απώλεια; Πώς μπορεί να ζει κανείς όταν πεθαίνει η ψυχή του ;Ποια σημασία έχει το σβησμένο τσιγάρο ;Πόσο κοστίζει ένα λάθος ; Ποιος άκουγε τους εσωτερικούς ήχους του σώματος της Σεμέντα ;Είναι δυνατόν ένα λουλούδι να ζει ανάμεσα σε δηλητηριώδη αγκάθια ; Είναι τόσο άδικη η ζωή;

Μπορείς να μαζεύεις ψέματα από τον αέρα; Είναι δυνατόν τα δάκρυα της ηρωίδας να την κάνουν να βλέπει καλά και παρ΄όλο που αυτό που βλέπει μέσα από τα δάκρυα είναι λαμπερό , δεν παύει να είναι παραμορφωμένο ; Υπάρχει αύριο στην αγάπη ;Τι είναι ευτυχία; Για πόσο κρατάει; Γιατί η μοναξιά είναι αβάσταχτη ;Μπορεί η αγάπη να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο ; Γιατί όποιος αγαπάει σκοτώνεται ;Γιατί αγαπάμε τόσα πολλά πρόσωπα και πράγματα ,που θα χρειαστούμε χρόνια, για να τα ξεριζώσουμε ; Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Μπορούμε να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο;

Μπορούν να αρπάζουν τον Παράδεισο μπροστά στα ίδια μας τα μάτια; Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο με όλο το χτες εντός μας ; Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει η Ηλιάνα Βολονάκη, στο νέο της βιβλίο. Οι βασικοί ήρωες της Ηλιάνα Βολονάκη είναι : η Σεμέντα , ο Ρουστίκος,ο Ακέψιμο, ο Ικονίο, η Φλαβιανή, ο Ιεζεκιήλ , η Ευνίκη, η Ολυμπά,…

Παράνομοι δεσμοί , ερωτικά τρίγωνα, όρκοι αγάπης, φοβερές ανατροπές ,ξεχασμένα μυστικά , πυροβολισμοί και αυτοκτονίες, φυλακές και ενοχές, άρρωστα παιδιά, σιωπηλές στιγμές, ψέματα και αλήθειες, παρελθόν και παρόν , παλιές αγάπες, νύχτες εξομολογήσεων…. Χρόνος ,πριν μερικά χρόνια. Τόπος ,τα Πριγκηποννήσια .Μια τραγική ερωτική ιστορία….

Η Ηλιάνα Βολονάκη κατακλύζει τον αναγνώστη με λέξεις εικόνες και αγάπη. Είναι ένα παράφορο , ποιητικό , προσωπικό και κυρίως απολαυστικό μυθιστόρημα. Άλλοτε ανελέητα βασανιστικό και άλλοτε βίαια συγκινητικό ,το βιβλίο «Το κέντημα του Δράκου» είναι μια κλασική ερωτική τραγωδία , ο πυρακτωμένος λόγος της οποίας προσδίδει λάμψη στην εύφλεκτη ένωση των δυο σωμάτων με τη σεξουαλικότητα που σιγοκαίει στον πυρήνα της.

Η Ηλιάνα Βολονάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Στέλεχος Τραπεζικών Εργασιών και έκανε τις πρώτες της συγγραφικές απόπειρες στις κόλλες των οικονομικών βιβλίων. Ασχολείται με τη ζωγραφική έχοντας εκθέσεις στο ενεργητικό της .Ήταν ραδιοφωνική παραγωγός, στον άνεμο 9,37 , γράφει σε τοπική εφημερίδα της Πάτρας και ταξιδεύει συχνά. Επίσης είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Άλλα βιβλία της : «Η μελαγχολία της νύχτας», «Λευκά περιστέρια» και «Όταν πονάει μια ψυχή».

 «Το κέντημα του δράκου» Η.Βολονάκη Εκδόσεις Booksrars 2012 σελ. 137


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης