Οι Ραδοβυζινοί στηρίζουν την ημερίδα της Αργιθέας

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ραδοβυζινών Άρτας εξέδωσε ανακοίνωση - παρέμβαση σχετικά με την ημερίδα του Σαββάτου που θα γίνει στα Βραγκιανά του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας

Όπως είναι γνωστό το Σάββατο 6 Ιουλίου και με ώρα έναρξης 19.00, στην προαναφερόμενη περιοχή της Κοιλάδας τους Αχελώου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση  με θέμα "Ευρωπαϊκές πολιτικές για την ανάπτυξη της υπαίθρου" - " Προοπτικές ανάπτυξης στην Κοιλάδα του Αχελώου"
 


Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης - παρέμβασης των Ραδοβυζινών οι οποίοι στηρίζουν την ημερίδα αυτή έχει ως εξής: 

"H ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ ως πολιτιστικός φορέας, αλλά και εκπρόσωπος του συνόλου των συλλόγων –αδελφοτήτων ΑΝΩ και ΚΑΤΩ ΡΑΔΟΒΙΖΙΩΝ ΑΡΤΑΣ [Γεωγραφικής ενότητας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη] συγχαίρει τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής και εύχεται καλή επιτυχία.

Επ’ ευκαιρία αυτής ,θα θέλαμε ως παρέμβαση, να παραθέσουμε τις παρακάτω επισημάνεις : Κοινή προσπάθεια και επιδίωξη όλων στη ημερίδα αυτή, είναι αφενός μεν η ενημέρωση από τους πλέον αρμόδιους για διάφορα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και αφετέρου να αναδειχθούν τα βασικά προβλήματα της περιοχής που περιβάλει την κοιλάδα του Αχελώου ώστε με την επίλυσή τους αυτή να βγει από την απομόνωση που είναι καταδικασμένη και να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης .

Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για τεράστια προβολή της περιοχής μας αλλά και των δυνατοτήτων που έχει. Εάν όμως δεν βοηθηθούν οι τέσσερις δήμοι της περιοχής αυτής και ειδικότερα της Αργιθέας, Γ. Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αμφιλοχίας ώστε να οργανωθούν ως σύγχρονες αυτοδιοικητικές μονάδες ,κάθε εγχείρημα για ανάπτυξη είναι καταδικασμένο εκ των προτέρων.

Οφείλει η Πολιτεία άμεσα, να δώσει στους Δήμους αυτούς τα απαραίτητα εφόδια και μέσα για να ανταποκριθούν στο έργο τους. Όποιος γνωρίζει καλά τις υφιστάμενες υποδομές των και τις τεράστιες ανάγκες των, αντιλαμβάνεται ότι δεν συγκρίνονται ούτε με οργάνωση προΚαποδιστριακής Κοινότητας. Δεν είναι σχήμα λόγου είναι η πραγματικότητα. Διότι η οργανωτική δομή των Καποδοστριακών αλλά και των Καλλικρατικών δήμων που ακολούθησε, έγινε με μοντέλα δήμους λεκανοπεδίου Αττικής ή έστω,επαρχιακών πόλεων.

Απέτυχε οικτρά στους χειμαζόμενους ορεινούς και ημιορεινούς δήμους καθ’ όσον δεν έλαβε υπ’όψιν τις ιδιαιτερότητες και τα μειονεκτήματα των περιοχών αυτών. Έτσι σήμερα αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με τους λοιπούς αστικούς η ημιαστικούς δήμους σε όλα τα θέματα . Φανταστείτε μόνο ότι οι δύο δήμοι μαζί εκτείνονται σε έκταση πλέον των εκατό χιλιομέτρων αμιγούς δύσβατου ορεινού όγκου καταλαμβάνοντας το κέντρο της οροσειράς της Πίνδου και των Αγράφων Αποτέλεσμα.

Η συνέχιση της ερήμωσης, περαιτέρω συρρίκνωση του λιγοστού πληθυσμού τους, η υποβάθμισης των ήδη παρεχομένων υπηρεσιών σε θέματα Υγείας Παιδείας και αδυναμία κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών άμεσης προτεραιότητας. Μηδενικές ευκαιρίες απασχόλησης για νέους, για αγρότες και υψηλοί δείκτες ανεργίας Δεν νοείται το βασικό οδικό δίκτυο της περιοχής, να υπολείπεται και αυτού του ελαχίστου των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδος.


Τα Ραδοβίζια με την Αργιθέα αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της Κοιλάδας τους ενώνει η κοινή μοίρα και πορεία μέσα στο χρόνο οι κοινοί αγώνες για την ελευθερία της Ελλάδος αλλά και η κοινή τους φτώχεια. Πιστεύουμε ότι είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης .Αφουγκραζόμαστε και βαδίζουμε αδελφωμένοι γιατί μαζί ανεβαίναμε με τα πόδια εκατονταετίες τώρα τον «καταραμένο» Τύμπανο Αργιθέας, τις Κρανιές των Ρετσιανών, τα δύσβατα μονοπάτια των Αγράφων και του Ορεινού Βάλτου.

Δεν νοείται σήμερα να επαιτούμε στην Κεντρική και Περιφερειακή εξουσία του ως φτωχοί συγγενείς, χρόνια τώρα, την βελτίωση του εθνικής σημασίας δρόμου Άρτας- Καρδίτσας και για μια τρύπα-σήραγγα στον Τύμπανο.Νά ζητούμε εναγωνίως την ολοκλήρωση της παράκαμψης Καλεντίνης- Στρογγυλόκαμπο, την βελτίωση-ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Ρετσιανών- Καστανιάς και την οδική διέξοδο Μεσοπύργου –γέφυρας Καταφυλλίου προς Καρπενήσι –Αγρίνιο και αυτοί να κωφεύουν γνωρίζοντας όντας ότι εγκληματούν κατά των περιοχών μας. Αδυνατούν να καταλάβουν τι σημαίνει η στάση τους αυτή για την περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πίνδου και των Αγράφων.

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=6dd5d4269d&view=att&th=13f9f15c0f8dd375&attid=0.3&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_74RC8SlOOw20Z_mAYUWMp&sadet=1372776950284&sads=dZ1GLJG1O_EQ8NDlVKimTqKuCcM&sadssc=1

ΕΡΗΜΩΣΗ . Αδυνατούν να καταλάβουν ότι τον κεντρικό δρόμο των Βραγκιανά- Αργύρι- Καταφύλλι ,των υπολοίπων χωριών της Δυτικής Αργιθέας των Αγράφων και του Ορεινού Βάλτου τον άφησαν όπως τον παρέλαβαν από τη ΜΟΜΑ στη δεκαετία του 70. Χωματόδρομος μιας κατεύθυνσης…...Ξεκινά κάποιος την διαδρομή Άρτα- Καρδίτσα και δεν γνωρίζει αν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του.

Διασχίζει τις γαλαρίες του Ντρασκού στο Πετρωτό Αργιθέας και τις ανηφοριές του Τυμπάνου σταυροκοπούμενος .Δεν νοείται να σχεδιάζονται μεγαλεπήβολα έργα για την εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία να δαπανώνται αμύθητα ποσά και να βρισκόμαστε από πλευράς υποδομών δεκαετίες πίσω . Με αυτούς τους όρους δεν νοείται ανάπτυξη. Ονειρεύονται μόνο την Φαραωνική εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία χωρίς τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη. Ας έχουν υπ’ όψιν οι άρχοντες του Θεσσαλικού κάμπου ότι εδώ δεν υπάρχει μόνο ο Αχελώος με το νερό του..



Εδώ υπάρχουν τα Ραδοβίζια και η Αργιθέα παραμελημένα από όλους . Να μην το ξεχνάνε αυτό. Σαράντα χρόνια χορτάσαμε από την περιβαλλοντολογική και πολιτιστική καταστροφή που δημιούργησαν στην περιοχών των έργων εκτροπής αλλά και της ευρύτερης περιοχής Αργιθέας –Αγράφων-Ραδοβιζίων -Βάλτου με τις παράπλευρες συνέπειες της επέμβασης αυτής.Υπάρχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με αυτή και αγνοήθηκαν παντελώς στον σχεδιασμό της μέχρι σήμερα.

Κοιτάζουμε με θλίψη τα απομεινάρια της περίφημης γέφυρας Κοράκου, της Κουτσοκαμάρας, της αρχαίας Τετραφυλίας,το εγκαταλελειμμένο Ιερό Θυσιαστήριο των Σουλιωτών στο Σέλτσο και τα υπόλοιπα πολιτιστικά μνημεία. Αναρωτιόμαστε γιατί τα αφήσαν στη μοίρα τους; να καταστραφούν για να τα ξαναφτιάξουμε;

Υπάρχει άλλωστε η πρόταση της Οργανωτικής Διανομαρχιακής Επιτροπής Άρτας- Καρδίτσας για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου την αναστήλωση της Κούλιας[φυλάκιο] και την διάσωση της θαμμένης πλέον Κουτσοκαμάρας. Είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε με ευρωπαϊκή μεριμνά πλέον αφού η εθνική απεδείχθη ανεπαρκής, να δρομολογηθεί η υλοποίησή της.

Η ημερίδα αυτή που κλείνει τον επιτυχημένο κύκλο των ημερίδων στις Πηγές Άρτας τον Αύγουστο του 2011, της Μεγαλόχαρης και Αστροχωρίου τον Αύγουστο του 2012 και του Βάλτου[Περδικάκι] τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει στην αποτίμησή της να περιλάβει όλα όσα αναπτύχθηκαν σ αυτές, να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις και να δοθούν ειδικά κίνητρα ανάπτυξης .

Καλωσορίζουμε τους προσκεκλημένους ευρωβουλευτές, πολιτικούς, κυβερνητικούς και αυτοδιοικήτους παράγοντες που προτίθενται να παρευρεθούν και τους καλούμε να νοιώσουν από κοντά την αγωνία μας και τις δυσκολίες που ζούμε ως κάτοικοι της περιοχής. Να εργαστούν όλοι μαζί ώστε να βοηθηθεί αποτελεσματικά η περιοχή και να βγει από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Να μεταφέρουν στα γραφεία των Αθηνών και των Βρυξελών μήνυμα ανησυχίας για μια περιοχή που σβήνει αργά-αργά .Ας κάνουν κάτι τώρα για να σταματήσουν το κακό πριν φτάσουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Τέλος θα ήταν παράλειψη μας να μην επισημάνουμε και να μην επαινέσουμε την άοκνη προσπάθεια του συμπατριώτη μας Μεγαλοχαρίτη του Αντώνη Κοσσυβάκη που όπως απεδείχθη είναι η ψυχή των παραπάνω ημερίδων αλλά και η δική μας φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέδειξε ότι αγαπά και πονάει τον τόπο του. Με τις δικές του προσπάθειες αλλά και των υπολοίπων συντελεστών όπως του Κώστα Αργυρού του δημοσιογράφου της Ε.Ρ.Τ , η περιοχή μας απέκτησε διεθνή αναγνωρησιμότητα.

Στον Δήμαρχο Αργιθέας κ. Χρήστο Καναβό ως οικοδεσπότη, στην Τοπική Κοινότητα Βραγκιανών και στους λοιπούς συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ευόδωση των προσπαθειών τους για το καλό της περιοχής.

Καλούμε όλους τους Ραδοβιζινούς συμπατριώτες μας να αγκαλιάσουμε αυτή την ενημερωτική εκδήλωση και να παρευρεθούμε ώστε να ακουστεί και η δική μας φωνή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΥΡΤΕΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης