ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ: Ξανά στο προσκήνιο η ανακατασκευή

Τα απομεινάρια της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο

28.1.2013: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ απο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠ!!! 

"ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΕΦΥΡΩΝ - ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ - ΛΙΘΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ". ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝΤΑ


Το κείμενο το οποίο ακολουθεί το είδαμε με χθεσινή ανάρτηση στη σελίδα που διατηρεί στο "Fb" ο γνωστός Αργιθεάτης Δικηγόρος της Αθήνας κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου. Γράφει λοιπόν ο εμπνευστής και πρωτεργάτης για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου... 

"Ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΛΤΣΟΣ, που είναι η ψυχή αυτής της Ημερίδας, συμμετείχε στην τιμητική Επιτροπή της 1ης Επιστημονικής Ημερίδας στις 23.8.2010 στις Πηγές Άρτας για την Ανακατασκευή της ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ βοηθώντας ενεργά την πρωτοβουλία μας και προσπάθειά μας!!!

Θέλοντας δε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο ζήτησε και του παρέδωσα προσωπικά έναν πλήρη φάκελο της υπόθεσης (με την προμελέτη των Κώστα ΚΩΤΗ και Αναστασίας ΚΟΥΤΗ και την ομιλία μου), μάλιστα δε ανέθεσε στον εισηγητή της εδώ Ημερίδας κ. Γ. ΓΚΡΑΣΣΟ να κάνει αναφορά στην ομιλία του για τη ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ(και σε αυτόν παρέδωσε η Επιτροπή μας σχετικό φάκελο-άλλωστε ήταν και εισηγητής στην Ημερίδα των Πηγών).

Εμείς θα συνεχίσουμε τον Αγώνα μας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ, την αναστύλωση της ΚΟΥΛΙΑΣ και τη διάσωση της ΚΟΥΤΣΟΚΑΜΑΡΑΣ, αλλά και για όλα τα ΜΝΗΜΕΙΑ της ΑΡΓΙΘΕΑΣ και της ΚΟΙΛΑΔΑΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ!!! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΡΟΥΣ που στηρίζουν την προσπάθειά μας, όπως ο δις ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ, η ΔΝΤΡΙΑ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΊΑΣ ΑΘΗΝΩΝ κα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΜΗΛΑΚΗ-ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ, η καθηγήτρια του ΕΜΠ κα ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΥ, ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΠΕΓ Ελλάδος ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ κ.α !!!


Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ, ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΕΤΖΗ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΝΟΤΟΞΗ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (άνοιγμα βάσης 45 μέτρα και μέσο ύψος από το θολίτη 25 μέτρα)!!!


'Έπεσε δε και αυτή θύμα του επάρατου εμφυλίου στις 28.3.1949. Οι δυό άνδρες που είναι μαζί μου στη φωτογραφία [τραβήχτηκε 28.3.2010 στα απομεινάρια στης Γέφυρας όταν εκεί έγινε η 1η Διανομαρχιακή Εκδήλωση Καρδίτσας - Άρτας ] είναι ο στρατιώτης του Τακτικού Στρατού ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΛΑΕΤΗΣ από τις Πηγές Άρτας και ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ από την Καρύτσα Καρδίτσας αντάρτης του ΔΣΕ (1η Μεραρχία του Καπετάν ΓΙΩΤΗ).


Ο εικονιζόμενος με τη φωτογραφία της Γέφυρας στα χέρια είναι ο εκ Καρυάς(Τριζόλου) Αργιθέας στρατευμένος αντάρτης του ΔΣΕ (ΙΙ Μεραρχία του Καπετάν ΔΙΑΜΑΝΤΗ, άνδρες του οποίου ανατίναξαν τη Γέφυρα το βράδυ και αφού οι άντρες του Τακτικού Στρατού έφτασαν σε απόσταση αναπνοής στη φυγή των μεν προς Αργιθέα και στο κυνηγητό των δε).

Εκείνη την τραγική ημέρα της 28.3.1949 βρέθηκαν αντίπαλοι στο χώρο της Γέφυρας. Μάλιστα δε ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ την πέρασε τραυματίας και μετά λίγη ώρα άκουσε την έκρηξη της ανατίναξης. Την είχε δει και ζωσμένη με τα φυτίλια και γούρνα επάνω στο κατάστρωμά της.

Τους ανακάλυψα στην προσπάθειά μου για τη συλλογή ιστορικών στοιχείων και τους ΕΦΕΡΑ 61 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!!! ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΟΜΑ ΕΙΠΑΝ: ΝΑ ΜΗ ΜΑΤΑΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ!!!!

Σχόλια

  1. Καλα αυτοί συναντήθηκαν σαν τον Βαφειάδη και τον Τσακαλώτο... Οι άλλοι που χάθηκαν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης