Στο Περδικάκι οι κάτοικοι ζήτησαν υποδομές και παρεμβάσεις για την σταθερή ανάπτυξη στη Κοιλάδα του Αχελώου


Μαζική συμμετοχή και θετικά μηνύματα για την αγροτική ανάπτυξη και από το δεύτερο μέρος της ημερίδας τηλεοπτικής εκπομπής στην Κοιλάδα του Αχελώου 


Με μεγάλη επιτυχία και την μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας ημερίδα τηλεοπτική εκπομπή με θέμα: "Αγροτική και Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Εναλλακτικός Τουρισμός - Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου" 

 Την ημερίδα διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με Δήμους Αμφιλοχίας, Γ. Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αργιθέας και με τα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα 

Στην ημερίδα συμμετείχαν: 

Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Παπανικολάου, Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Μανώλης Αγγελάκας, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάκης Μάκκας. 


Η Γεωργία και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάταξη της οικονομίας της χώρας και πάλι όπως στο παρελθόν. 

Η Γεωργία της χώρα μας για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να έχει ως στόχο την παραγωγή προϊόντων ποιότητας σημείωσε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "Η Ελληνική γεωργία πρέπει να προσανατολισθεί προς τις αγορές και να τις αξιοποιήσει, προωθώντας ποιοτικά προϊόντα που διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών της στις διεθνείς αγορές ανέφερε ο Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ 


Στις τοποθετήσεις οι οι Δήμαρχοι: Απόστολος Κοιμήσης, Αμφιλοχίας, Χρήστος Καναβός, Αργιθέας, Δημήτρης Γαλλίκας, Γ. Καραϊσκάκη και Δημήτρης Τάτσης, Αγράφων τόνισαν ότι η περιοχή διαθέτει ορεινούς όγκους με ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο, φυσικές -τεχνητές λίμνες και ποταμούς παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία χλωρίδας και πανίδας ενώ μπορεί να χαρακτηρισθεί ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, αφού η συμμετοχή του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα στο εισόδημα και την απασχόληση ανέρχεται σε υψηλά ποσοστά. 
'

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου τόνισε: «ο πρωτογενής, όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Παράγουμε τοπικά, σκεπτόμαστε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια αφού στόχος πρέπει να είναι οι εξαγωγές. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα της περιφερειακής ανάπτυξης». 

Είναι σημαντικό ότι μια περιοχή με αρκετούς φυσικούς πόρους, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «προικισμένη» βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς κατά κεφαλής εισοδήματος. 

 Σύμφωνα με τις παρεμβάσεις των εκπροσωπών της τοπικής αυτοδιοίκησης τα κύρια προβλήματα που παρουσιάζει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Τομέας της περιοχής είναι: 

 • Η έλλειψη οργάνωσης στη μεταποίηση και εμπορία των κτηνοτροφικών αγροτικών προϊόντων με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της προστιθέμενης αξίας να φεύγει εκτός Περιφέρειας. 

• Η διάρθρωση των καλλιεργειών, η οποία βασίζεται σε παραδοσιακές κυρίως δραστηριότητες, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό για την απορρόφηση των προϊόν 

• Η ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού και το επίπεδο κατάρτισης τους αποτελεί εμπόδιο για την εισαγωγή ‘’ καινοτομιών ‘’, οι οποίες είναι απαραίτητες για την έξοδο της περιοχής από την καθοδική πορεία. 

• Η έλλειψη σύγχρονων έργων υποδομής ( εσωτερικού οδικού δικτύου κλπ) , ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, με συνέπεια αφενός μεν να επιδρά δυσμενώς στα οικονομικά στοιχεία και αφετέρου να επιταχύνει την εγκατάλειψη των περιοχών αυτών. 


Κάτοικοι των ορεινού Βάλτου, των Αγράφων και της πανέμορφης Κοιλάδας του Αχελώου παίρνοντας τον λόγο ζήτησαν να αναμορφωθεί ο κτηνοτροφικός -αγροτικός τομέας αλλά, κυρίως, να δοθεί μεγάλη ώθηση στους υπάρχοντες φυσικούς , περιβαλλοντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για να μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερή ανάπτυξη και να μπορέσει να ξεφύγει από τη θέση που είναι. 

Απαιτούμε τόνισαν έργα και παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας ενώ με τις κατάλληλες υποδομές που επιβάλλεται να δημιουργηθούν, να δοθεί η ευκαιρία αξιοποίησης της κοιλάδας του Αχελώου με την δημιουργία οικονομικά βιώσιμων και ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. 

Μιλώντας στην ημερίδα κοινοβουλευτικά στελέχη των νόμων, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας ανέφεραν ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κτηνοτροφικών αγροτικών δραστηριοτήτων, σε μία περιοχή που ο κτηνοτροφικός και αγροτικός τομέας συμμετέχει σημαντικά στο εισόδημα, θα δώσει ουσιαστική ώθηση στα εισοδήματα του συνολικού πληθυσμού και παράλληλα θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ορεινές κτηνοτροφικές και αγροτικές περιοχές. 

 Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων χρειάζεται: 

Προσανατολισμός παραγωγής προϊόντων βάση του μοντέλου αγοράς – παραγωγή καινοτόμων, ποιοτικών προϊόντων . Διευκόλυνση καθετοποίησης της παραγωγής, ώστε να παραμένει στην περιοχή μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας. 

 Προσέλκυση νέων ατόμων στη γεωργία και η δημιουργία προϋποθέσεων για εισαγωγή καινοτομιών και ανάπτυξη νέων σύγχρονων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. 

 Προσέλκυση νέων επενδύσεων , άμεσα ή έμμεσα Παραγωγή βιολογικών προϊόντων και γενικότερα παραγωγή προϊόντων με υψηλή ζήτηση, τα οποία να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών. 

Ανάπτυξη δικτύων εμπορίας με σκοπό την πλήρη απορρόφηση των τοπικών προϊόντων από την αγορά τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. 

Διαβάστε περισσότερα:  Πετυχημένη η χθεσινή Ημερίδα στο Περδικάκι για την Ανάπτυξη στην Κοιλάδα του Αχελώου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης