Φοβούνται μεγάλο σεισμό βόρεια του Ιονίου;


Η άγνοια εντείνει το φόβο ακόμη και τον επιστημόνων που με δεδομένο ότι η περιοχή της Αδριατικής (κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου) έχει δώσει σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ το 1979.



Η περιοχή θεωρείται επικίνδυνη να δώσει μεγάλους σεισμούς και στο μέλλον και έτσι επιστήμονες από πέντε χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ερευνήσουν την περιοχή ώστε να συγκεντρώσουν για πρώτη φορά στοιχεία.

Ολόκληρη η περιοχή από τα νότια της Πελοποννήσου ως τη βόρεια άκρη της Αδριατικής περιλαμβάνει τεκτονικές πλάκες που συγκρούονται μεταξύ τους και προκαλούν σεισμούς (οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου το γνωρίζουν πολύ καλά). 

Έτσι επιστήμονες από τη Γερμανία, την Αλβανία, την Κροατία, την Ιταλία και το Μαυροβούνιο άρχισαν στις 20 Ιανουαρίου τις πρώτες σε βάθος σεισμικές έρευνες για να εξετάσουν τη λιθόσφαιρα κάτω από τη νότια Αδριατική θάλασσα, δηλαδή στα βόρεια του Ιονίου Πελάγους. Στόχος τους είναι να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η περιοχή από σεισμούς.

Τουλάχιστον δεν θα έχουν άγνοια των συνθηκών λένε οι επιστήμονες που ομολογούν ότι ως και σήμερα δεν μπορούν παρά να κάνουν εικασίες...

«Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ακριβή αντίληψη για την έκταση των λιθοσφαιρικών πλακών στη Νότια Ευρώπη, μολονότι αυτή η γνώση αποτελεί κρίσιμο προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι», δηλώνουν οι επιστήμονες.

http://www.newsit.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ