Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το έτος 2012 ο οποίος υποβάλλεται ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σ’ αυτόν όλα τα έσοδα και τις δαπάνες και ανέρχεται στο ύψος των 49.389.685,54 €


Εισηγητής του θέματος απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φίλιππος Παππάς ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Καλούμαστε να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό  του Δήμου Αρταίων για το έτος 2012 εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία. 

Γνωρίζετε πολύ καλά πως τα μέτρα του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2012 είχαν ήδη αποφασιστεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι κι έχουν συμπληρωθεί από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Είναι μέτρα ψηφισμένα. Τι προβλέπουν;  Περικοπές, μείωση των Κ.Α.Π. , μείωση του ήδη μειωμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Επομένως,  η σύνταξη του φετινού Προϋπολογισμού που έχετε στα χέρια σας βασίζεται σε δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Γιατί είναι πολύ πιθανό, να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης που να αφορούν μισθολογικά δεδομένα ή μεταβολές στους Κ.Α.Π.

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού, σημαίνει για τη δημοτική αρχή τη βάση μιας πορείας για την επόμενη χρονιά, αποτελεί επιλογή και για την αντιπολίτευση ακόμη, του Δήμου, μια συναινετικής ενδεχόμενα πολιτικής  με καθορισμό δεσμεύσεων που θα αποδώσουν καρπούς και αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών. 

Ο προϋπολογισμός του 2012 στηρίχθηκε κατά τη σύνταξή του στις διατάξεις του Νόμου, αλλά με κυρίαρχα κριτήρια την ειλικρίνεια και την αλήθεια και κομίζοντας μια νέα φιλοσοφία για την αυτοδιοίκηση και εφαρμόζοντας με συνέπεια τις αρχές της χρηστής διοίκησης και πολιτική φιλοσοφία την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου.
   

Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες των καιρών, αξιόπιστος, έντιμος και ειλικρινής.  Δεν υπερεκτιμήσαμε τα έσοδα και ανοίξουμε έτσι πανιά για έξοδα,   δημιουργώντας  χρέη.   

 Παπαβασιλείου: Αδυναμία της δημοτικής αρχής  να συντονίσει τις υπηρεσίες της

 Η τοποθέτηση της παράταξης «Κοντά στο δημότη» στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. Αρταίων για τον Προϋπολογισμό του 2012. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαβασιλείου αναφέρθηκε  στην αδυναμία της δημοτικής αρχής  να συντονίσει τις υπηρεσίες της ώστε να παρουσιάσει έγκαιρα το σχέδιο του προς ψήφιση προϋπολογισμού στην οικονομική επιτροπή, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί  η συνεδρίαση  του Δ.Σ.  σε συνεδρίαση  οικονομικής  επιτροπής  με ευρύτερη σύνθεση, για να μπορέσουν να δοθούν διευκρινήσεις στο σώμα για θέματα εγγραφών σε διάφορους κωδικούς που εμφανίζονται αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων και ζήτησε να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία των οργάνων.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι είναι μειωμένος σε σχέση με αυτόν του 2011 και πολύ περισσότερο σε σχέση με το 2010, ενώ κινείται στα πλαίσια της μνημονιακής αντίληψης με μειωμένους πόρους στους ΚΑΠ κατά 15% και τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να είναι μίζερος αναποτελεσματικός και αντιαναπτυξιακός. 

Είναι ακόμα εικονικός, αντιγραφή του περσινού, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική κατάρρευση και την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών.

Γεροβασίλη: Ο δήμος Αρταίων δεν είναι «καφενείο» κανενός
  
Η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη, επικεφαλής της «Δημοτικής αλλαγής», στη συζήτηση στο Δημτικό Συμβούλιο Αρταίων για τον Προϋπολογισμό 2012: Διαπιστώνουμε πως υπάρχουν περί τα 100 έργα και μελέτες (για την ακρίβεια 97) οι οποίες έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό που φέρατε σήμερα προς ψήφιση χωρίς να υπάρχουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, στο οποίο σημειωτέον ψηφίστηκαν 105 έργα και μελέτες. 

Ψηφίστηκε δηλαδή το μισό Τεχνικό Πρόγραμμα και το άλλο μισό το φέρνετε σήμερα για ψήφιση, χωρίς να νομιμοποιείστε για κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών που δεν υπήρχαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα η παράκαμψη της πόλης της Άρτας από είσοδο μέχρι οδό Βενιζέλου (200.000,00 € στον Κ.Α. 30-7412.14), η υποστήριξη της διαδικασίας για κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην πλατεία Σκουφά (16.133,66 € στον Κ.Α. 30-7425.01)  που όπως φαίνεται επαναφέρετε απόψε στο προσκήνιο και πάρα πολλά άλλα (95 ακόμη).

Είναι προφανές πως, πέρα από το θέμα ακύρωσης σε επόμενα στάδια ενός τέτοιου προϋπολογισμού,  προκύπτει και σοβαρότατο θέμα για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζετε ή καταλαβαίνετε για ποιο λόγο συνεδριάζουμε, τι σημαίνει Τεχνικό Πρόγραμμα, τι Προϋπολογισμός, τι σημαίνει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και για ποιο λόγο συντάσσονται. 


Ο δήμος Αρταίων δεν είναι «καφενείο» κανενός, η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» τον αντιλαμβάνεται σαν κάτι πολύ σοβαρότερο και αν μη τι άλλο πρέπει να διαφυλάξουμε τη σοβαρότητα στη λειτουργία των οργάνων του.

Παπαϊωάννου: Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης επιταχύνονται οι αρνητικές μεταβολές

Στον ένα χρόνο εφαρμογής του «Καλλικράτη» όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες, όπως την οριστική εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμο. 

Οι υποστηρικτές του «Καλλιράτη» «ισχυρίζονται» ότι ο «Καλλικράτης» συνέπεσε με την κρίση και δεν προχωρά εύκολα. Έχουμε μείωση πόρων γιατί κινδυνεύει από πτώχευση η χώρα. Αυτό είναι πολιτική απάτη. Επιδιώκουν να ρίξουν σκιά στο κύριο: ότι δηλαδή περιφερειάρχες και δήμαρχοι συμμετέχουν στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το σύστημα σε βάρος της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού.

Η αλήθεια είναι ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης επιταχύνονται οι αρνητικές μεταβολές μέσω «Καλλικράτη» και στην τοπική διοίκηση, που είχαν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια. Με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων πχ στον προϋπολογισμό εκφράζεται η στάση πληρωμών στις δαπάνες που αφορούν στην καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας, σχολεία, παιδικοί — βρεφικοί σταθμοί, άθληση, πολιτισμός, κλπ. Η πολιτική επιστράτευση στους εργαζόμενους στην καθαριότητα ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Βασικό στοιχείο είναι η σχέση εσόδων από την κρατική χρηματοδότηση από τη μια μεριά και η σχέση από φόρους , τέλη, πρόστιμα κλπ που εισπράττουν οι Δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το λαό. 

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, οι προϋπολογισμοί των Δήμων θα έχουν αναλογία 30% από την κρατική χρηματοδότηση, που προέρχεται από φόρους που βάραιναν τα λαϊκά στρώματα και το 70% απευθείας από το λαό μέσω τελών και προστίμων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ