«Νύχτα των κρυστάλλων» στην Τουρκία


Σε κανονικό πογκρόμ κατά στελεχών της Κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία εξελίσσονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε 17 νομούς της χώρας.


Λίγες ημέρες μετά την δολοφονία Κούρδων αμάχων στα βουνά της Νοτιοανατολικής Τουρκίας από μαχητικά αεροσκάφη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο σύνολο της τουρκικής κοινής γνώμης, βρίσκεται σε εξέλιξη συνδυασμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, της Στρατοχοροφυλακής και των μυστικών υπηρεσιών, με στόχο τη σύλληψη, φυλάκιση αλλά και κατατρομοκράτηση πολιτικών στελεχών, βουλευτών και δημοσιογράφων, οι οποίοι σχετίζονται ή απλώς στηρίζουν την κουρδική μειονότητα.


Η γνωστή βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος «Δημοκρατία και Ειρήνη» Λεϊλά Ζάνα κατήγγειλε δημόσια πως άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έσπασαν την πόρτα της κατοικίας της και εισέβαλαν σε αυτή. Έμειναν μέσα τρεις ώρες και κατέσχεσαν τον υπολογιστή της και διάφορα έγγραφα.


Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ήρθαν το πρωί στις 06.30, έσπασαν τις πόρτες του σπιτιού μου και εισέβαλαν στην κατοικία μου. Είμαι εκλεγμένη βουλευτής, μου συμπεριφέρθηκαν σαν να είμαι φυγάς».


Συλλήψεις κατά τις έρευνες

Καταγγέλλονται επίσης αθρόες συλλήψεις και έρευνες σε σπίτια σε τουλάχιστον 17 νομούς ενώ εντύπωση προκαλεί και η εισβολή των αρχών ασφαλείας στο έρημο από τους σεισμούς δημαρχείο της πόλης Βαν.

Έγκυροι δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη σημειώνουν ότι για πρώτη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν ταυτίζεται τόσο απόλυτα με το τουρκικό κράτος κάτι που προσπαθούσε να αποφύγει κατά την τελευταία 10ετία.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο η σχέση του Ερντογάν με το βαθύ Κεμαλικό κράτος ήταν πάντα αμφιλεγόμενη και τουλάχιστον διακριτή, με αποτέλεσμα ο σημερινός πρωθυπουργό να χαίρει της πολιτικής στήριξης όλων των παραγόντων της Τουρκίας, οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο διατηρούσαν αντικεμαλική νοοτροπία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν, επισημαίνουν οι παραπάνω κύκλοι, πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προχωρεί ένα βήμα παραπέρα επιχειρώντας να «παντρέψει» τον μετριοπαθή ισλαμισμό με την κρατική επικυριαρχία.

Οι επιχειρήσεις

Εκτός από το σπίτι της Λεϊλά Ζανά, έγιναν έρευνες και σε συνδικάτα, στο δημαρχείο του Διαρμπακίρ, στα γραφεία του κόμματος «Ειρήνη και Δημοκρατία» στην Κωνσταντινούπολη, στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε άλλες ΜΚΟ.

Συνελήφθησαν και κρατούνται 15 άτομα. Ο δήμαρχος Διαρμπακίρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ μέσω του twitter έστειλε το εξής μήνυμα: «Εισέβαλαν στο ωδείο του δήμου. Αυτή τη στιγμή κάνουν έρευνα στην αίθουσα με τα πειστήρια του εγκλήματος, ντραμπούκες, με μπαγλαμάδες, πιάνο και ντέφια, βιολιά».

Συνολικά οι έρευνες έγιναν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Διαρμπακίρ, Φιιρτ, Σίρνακ, Μαλάτγα, Σμύρνη, Άντανα, Βαν, Μέρσιν και άλλες πόλεις.


Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη 

 http://www.zougla.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης