«Χρυσή» συμφωνία Νάουσας - Κίνας για το κρασί


 Με κέρδος έως δέκα εκατ. ευρώ το χρόνο

«Εις υγείαν των... Κινέζων» λένε οι οινοπαραγωγοί της Νάουσας, μετά την κολοσσιαία επιτυχία του συνεταιρισμού VAENI να υπογράψει μια συμφωνία-«μαμούθ» με τον ασιατικό γίγαντα, που προβλέπει την εξαγωγή έως και 3,5 εκατομμυρίων φιαλών κρασιού το χρόνο.


Σε μια εποχή που η κρίση και η ύφεση μαστίζουν την ελληνική οικονομία, 200 Ναουσαίοι αμπελουργοί έκλεισαν ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος, αφού κατάφεραν να κατακτήσουν με το «ξινόμαυρο» κρασί τους την κινεζική αγορά.


Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Φουντούλης, μιλώντας στο protothema.gr κάνει λόγο για μια συμφωνία-σταθμό που «προβλέπει παράδοση 1,5 εκατ. - 3,5 εκατ. φιαλών ξινόμαυρου κρασιού το χρόνο για μία δεκαετία, ενώ στο συνεταιρισμό μας θα εισρέουν έως και 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο».


Πρόσφατα «έπεσαν» στο Πεκίνο οι τελευταίες υπογραφές που επιστέγασαν μια συμφωνία, που όχι μόνο θα δώσει ανάσα στα 200 μέλη του συνεταιρισμού, αλλά αναμένεται να βοηθήσει οικονομικά ολόκληρο το νομό Ημαθίας, που πρόσφατα βρέθηκε στην κορυφή της μαύρης λίστας της ανεργίας.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, αν οι ανάγκες των Κινέζων για κρασί είναι μεγαλύτερες από δική της ποσότητα, θα συστήσει στους Κινέζους κάποια από τα 17 ιδιωτικά οινοποιεία που «ειδικεύονται» στο ξινόμαυρο στην περιοχή της Νάουσας.


Ο συνεταιρισμός VAENΙ ελέγχει το 52% της ζώνης Ονομασίας Προέλευσης Νάουσας για την ποικιλία ξινόμαυρο, ωστόσο «σε καιρούς κρίσης πρέπει να βοηθάμε και τους διπλανούς μας» λέει ο Γιώργος Φουντούλης και συμπληρώνει «θέλουμε η Νάουσα να μην αναφέρεται μόνο ως η πρωτεύουσα της ανεργίας -έχει το υψηλότερο ποσοστό σε όλη τη χώρα, κοντά στο 40%- αλλά και ως η Μέκκα του ξινόμαυρου».


Ο συνεταιρισμός VAENI και οι αμπελουργοί του δεν ήταν αυτοί που ανακάλυψαν την κινέζικη αγορά, ούτε φυσικά οι πρώτοι που πέρασαν το ελληνικό κρασί από το σινικό τοίχος.


Ένας από τους πρώτους εισαγωγείς ελληνικού κρασιού στην Κίνα ήταν ο γιος του Γιάννη Μπουτάρη, Μιχάλης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Γκανσού, στη βορειοδυτική Κίνα, και τα τελευταία χρόνια εξάγει με μεγάλη επιτυχία εμφιαλωμένο κρασί.


 Πέτρος Κατσάκος
 http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης