ΝΤΕΝΚΤΑΣ Τάφηκε εν μέσω ληστών και τρομοκρατών...


 Του ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Αυλαία για τον άνθρωπο που διχοτόμησε την Κύπρο και σκόρπισε το μίσος. Πλήθος κόσμου, οι πλείστοι έποικοι, συνόδευσε τον Ντενκτάς στην τελευταία του κατοικία.


Ήταν τέλη του 1957 όταν ο Ραούφ Ντενκτάς ίδρυσε την τ/κ τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ. Από χθες, 55 χρόνια μετά, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται θαμμένος δίπλα από το μνημείο της αιμοσταγούς του οργάνωσης… 

Η κηδεία και η ταφή του Ραούφ Ντενκτάς, στην κατεχόμενη Λευκωσία, έγινε στην παρουσία σύσσωμης της τουρκικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στο «πάρκο δημοκρατίας», απέναντι από το «κρατικό» νοσοκομείο, κοντά στο μνημείο της τρομοκρατικής ΤΜΤ.

Στον ίδιο χώρο αργότερα θα στηθεί μαυσωλείο στη μνήμη του Τ/κ ηγέτη. Με δάκρυα στα μάτια η γυναίκα και ολόκληρη η οικογένεια του Ραούφ Ντενκτάς, τον αποχαιρέτησαν, έξω από το Σελιμίγιε τζαμί, τον καθεδρικό ναό δηλαδή, της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία. 

Για την ταφή του, χρησιμοποιήθηκε χώμα από την Τουρκία, τον τεκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και τον τάφο του γιου του Ραΐφ Ντενκτάς, όπου ο ίδιος είχε εκδηλώσει παλαιότερα επιθυμία να ταφεί.

Η χήρα του Ετζεβίτ…

Η τουρκική ηγεσία με ειδικές πτήσεις μετέβη άρον-άρον στα κατεχόμενα για να παραστεί στην κηδεία του ιδρυτή της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». 


Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων απεβίωσε την προηγούμενη Παρασκευή σε ηλικία 88 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έφθασε τελευταίος στο λεγόμενο προεδρικό, όπου το φέρετρο του Ραούφ Ντενκτάς βρισκόταν σε δημόσιο προσκύνημα από προχθές. Νωρίτερα είχαν φθάσει, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Μεσίρ Αταλάι, ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμέν Μπαγίς. 

Στην κηδεία, που έγινε «δημοσία δαπάνη», παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ και ο αρχηγός ξηράς, στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της χήρας του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Ραχσιάν.

Τον «έλουζαν» γαρίφαλα

Πλήθος κόσμου, οι πλείστοι απ’ αυτούς έποικοι, χειροκρότησαν όταν το φέρετρο του Ραούφ Ντενκτάς, που κρατούσαν στρατιώτες, έφθασε από το λεγόμενο προεδρικό στην πλατεία Ινονού, όπου τοποθετήθηκε σε ανοικτό στρατιωτικό όχημα. 


Το κοινό κρατούσε σημαίες του ψευδοκράτους, αφίσες με τον Ραούφ Ντενκτάς και πανό που έγραφαν «Θα ζεις για πάντα μαζί μας», «Δεν θα σε ξεχάσουμε», «Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας» κ.ο.κ. 

Το όχημα με το φέρετρο συνόδευε στρατιωτική πομπή, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που κατασυγκινημένοι παρέθεσαν κόκκινα και άσπρα γαρίφαλα στο φέρετρο του πρώην ηγέτη τους. Επίσημοι και μη ακολούθησαν πεζοί μέχρι το Σελιμίγιε τζαμί, μέσω της πλατείας Σεραγιού, όπου οι συγκεντρωμένοι ήταν λιγότεροι. 

Τα καταστήματα και όλες οι «δημόσιες» υπηρεσίες ήταν κλειστές στην κατεχόμενη, εντός των τειχών, Λευκωσία με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου. 

Της νεκρώσιμης τελετής στο τζαμί προέστη ο «υπεύθυνος θρησκευτικών υποθέσεων», Μπεσίρ Αταλάι, που σε σύντομη ομιλία του είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αφιέρωσε τη ζωή του στον τ/κ «λαό» και αφιερώθηκε στο να προάγει τις αξίες των Τ/κ. 

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε, ήταν πιστός και κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί γι’ αυτόν. Κάλεσμα σε προσευχή για την κηδεία του Ραούφ Ντενκτάς διαβάστηκε χθες σε όλα τα τζαμιά στην Τουρκία.

Εισφορά Κληρίδη

Έξω από το τζαμί Σελιμίγιε υπήρχαν 18 στεφάνια της οικογένειας, της τ/κ και τουρκικής ηγεσίας, αλλά και από τ/κ οργανώσεις, συνδέσμους και ιδιώτες. Μεταξύ αυτών υπήρχαν στεφάνια από τον Αντώνη Χατζηρούσο, βουλευτή των Μαρωνιτών, και από τους Παντελή Χατζηφεσά και Μιχάλη Χατζιωσήφ, χωρίς να αναγράφεται οποιαδήποτε ιδιότητά τους. 


Επίσης, εντός της αυλής της εκκλησίας-τζαμιού, τα ευαγή ιδρύματα στα οποία έγινε εισφορά έναντι λουλουδιών, όπως είχε ζητήσει η οικογένεια Ντενκτάς, είχαν αναρτήσει κατάλογο με ονόματα όσων είχαν προβεί σε εισφορά. Στον κατάλογο του «τ/κ ιδρύματος εκπαίδευσης» αναγραφόταν το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά τόσο γύρω από το «προεδρικό» και το τζαμί όπου τελέστηκε η κηδεία, όσο και στους δρόμους απ’ όπου πέρασε το όχημα με το φέρετρο. Ο Ραούφ Ντενκτάς κηδεύτηκε υπό τη συνοδεία στρατιωτικών εμβατηρίων…


http://www.sigmalive.com/simerini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης