ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανοιχτή επιστολή - Κραυγή αγωνίας

Ανοιχτή επιστολή
Προς τους
α) κ΄Καχριμάνη Αλέξανδρο Περιφεριάρχη Ηπείρου
β) κ΄Ιωάννου Στράτο Αντιπεριφεριάρχη Ηπείρου (Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας )
γ)κ΄Μπαίλη Χρήστο Δήμαρχο Δήμου Πρέβεζας
δ)κ΄Δημότες Δήμου Πρέβεζας

Συμπολίτη ….. αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου και έλα μαζί μας να κάνουμε μια μικρή βόλτα στην πόλη μας, επιλέγοντας εσύ οποία διαδρομή θέλεις, …… θα διαπιστώσεις ότι είναι ακατόρθωτο, θα δεις τον δρόμο μου κλειστό και με «υπερήφανα……» θα αντιληφθείς ότι εσύ τον έκλεισες.



Αναζητούμε, μια μορφή διαμαρτυρίας, όχι μονό προς τις αρχές που δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές σε όσους μας εμποδίζουν να κινούμαστε ελευθέρα σε αυτή την πόλη, αλλά και προς τους πολίτες που αδιαφορούν για εμάς, που υποκριτικά είναι στο πλευρό μας μόνο στα λόγια, ενώ οι ίδιοι με περισσή αδιαφορία παρκάρουν όπου βρουν, εμποδίζοντας την μετακίνηση μας.

Εμείς ,τα άτομα με δυσκολία κίνησης, άτομα τυφλά ή με περιορισμένη ορατότητα, κινητικά ανάπηροι, τραυματίες, ηλικιωμένοι, μητέρες με μωρά στο καροτσάκι, αναζητούμε τρόπο να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αυτό που αναγκάζει πολλούς από εμάς να μην μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας.

Σκεφτείτε για ένα λεπτό πως νιώθετε όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο σας και διαπιστώνετε ότι κάποιος ασυνείδητος σας έχει κλίσει τον δρόμο σας με το αυτοκίνητο του.

Σε σας απευθυνόμαστε που μας κλείνετε το πεζοδρόμιο με το μηχανάκι με το αυτοκίνητο και εμποδίζετε το πέρασμα μας.

Σε σας που αφήνετε τα εμπορεύματά σας στο πεζοδρόμιο και δεν σας καίγεται καρφί για τον ανάπηρο αδιαφορώντας για το ότι και εσείς είστε υπεύθυνος που η συμπεριφορά σας αυτή μας εγκλωβίζει στα σπίτια μας .

Σε σας που κλίνετε τις διελεύσεις των πεζών , την διαδρομή μας δηλαδή, που ακολουθούμε, για να πάμε στην εργασία μας, στα ψώνια μας ,στο σχολείο στην βόλτα .

Απευθυνόμαστε σε εσένα που δεν έχεις φροντίσει να έχουμε πρόσβαση στο ιατρείο σου στο οδοντιατρείο σου οφθαλμιατρείο σου στο φυσιθεραπευτήριο σου ( που περισσότερο εμείς θα σας χρειαστούμε), επιλέγοντας έτσι τους επισκέπτες, «αγνοώντας» πως ανήκουμε στο 10% των πολιτών.

Απευθυνόμαστε σε εσένα που δεν έχεις φροντίσει να έχουμε πρόσβαση στο ξενοδοχείο σου, στο εστιατόριο σου, στο κατάστημα σου, στο γυμναστήριο σου αδιαφορώντας ότι και εμείς αποτελούμε μέρος της κοινωνίας και έχουμε τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους .

Κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας του δήμου να μην χορηγούν άδεια λειτουργίας σε επαγγελματικούς χώρους εάν πρώτα δεν τηρούνται οι απαραίτητοι όροι που ισχύουν για την πρόσβαση των αναπήρων, να ισχύσει δηλαδή αυτό που εφαρμόζεται για την υγιεινή .
Πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί αυτό κ περιφερειάρχη και κ δήμαρχε ;

Απευθύνομαι σε εσένα που κατασκευάζεις δρόμους πεζοδρόμια , δημόσια κτήρια αλλά περισσότερο σε σένα τον υπεύθυνο που παραλαμβάνεις το έργο και ενώ ο νόμος προβλέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες κατασκευές εσύ επιλέγεις την εύκολη λύση να εξοικονομήσεις …περικόπτοντας … ράμπες, διαβάσεις, ειδικά περάσματα, χώρους εύχρηστους, ασανσέρ που να χωράμε οι ανάπηροι με τα καροτσάκια τους, ειδικές τουαλέτες κλπ .

Αλλά και σε σας που μισθώνετε δημόσια κτήρια χωρίς να είναι προσβάσιμα. Σκέψου ακόμα πόσα δημόσια καταστήματα, πχ κτήρια της, περιφερειακής ενότητας πρέβεζας, δημοτική βιβλιοθήκη, πνευματικό κέντρο του Δήμου (λαϊκή αγορά), όπου εκεί τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου, λιμεναρχείο, ιδρύματα, αίθουσες συνεδριάσεων η εκδηλώσεων ακόμα και οι εκκλησίες.

Σε εσάς που με τόση ευκολία καταλαμβάνεται την θέση παρκαρίσματος των αναπήρων (αν δεν βρίσκεις να σταθμεύσεις ,στάθμευσε το αυτοκίνητο σου δυο-τρια τετράγωνα πιο πέρα, ευτυχώς έχεις πόδια να περπατήσεις και μάτια να δεις , σκέψου ότι κάποιοι συνάνθρωποι σου ….Δεν έχουν !!!! .

Σε σας απευθυνόμαστε που ενώ βλέπετε πως κάποιοι παρανομούν εις βάρος μας δεν μας συμπαραστέκεστε , αδιαφορείτε να ενημερώσετε τις αρχές σκεφτείτε για μια στιγμή ότι η αναπηρία θα μπορούσε να χτυπήσει την δική σας πόρτα.

Σε σας απευθυνόμαστε τους υπευθύνους της δημοτικής αστυνομίας και του λιμεναρχείου…… μόνο σε μας τυχαίνουν τα εμπόδια;

Σε εσάς απευθύνομαι που έχετε την ευθύνη για τις καφετέριες (είτε δήμος είτε λιμενικό ταμείο), οι προεκτάσεις τα υπερυψωμένα πατάρια και τα ναύλων για μας είναι απροσπέλαστα. όταν έγινε η μίσθωση έπρεπε να θέσετε σαν όρο οι χώροι να είναι προσβάσιμοι για όλους τους πολίτες .

κ. Αντιπεριφερειάρχη Ιωάννου Στράτο, κ. Δήμαρχε Μπαίλη Χρήστο ,κ Πρόεδρε του Λιμενικού Ταμείου ....... κ Συμπολίτες -ες ….. σας καλούμε να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας να κάνουμε μια μικρή βόλτα στην πόλη μας, επιλέγοντας εσείς οποία διαδρομή θέλετε.. (ελ. βενιζέλου προς την κυανή ακτή, την παναγή τσαλδάρη προς τον φόρο , την 21 Οκτώβριου , την λεωφόρο ειρήνης εκατέρωθεν και κατά μήκος ,την πολυτεχνείου κλπ ) και ........... τότε θα διαπιστώσεις ότι είναι ακατόρθωτο, θα δεις το πεζοδρόμιο κλειστό και με «υπερήφανα……» θα αντιληφθείς ότι εσύ τον έκλεισες (δήμαρχε και εσύ μηχανικέ της ΔΕΗ με τις κολόνες φωτισμού εσύ καταστηματάρχη με το εμπόρευμα σου εσύ οδηγέ με την παράνομη στάθμευση .

Τότε θα καταλάβεις αλήθεια τον λόγο που μας οδήγησε να γράψουμε αυτή την επιστολή.

Βασίλης Δημόπουλος
-Αντι/δος της Περιφεριακής Ομοσπονδίας
Ατόμων με Αναπηρία της Ηπείρου

-Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου η Ανθρώπολη Ν.Πρέβεζας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης