Ανάσα για 35.000 ανέργους για 3 χρόνια από τους Δήμους


ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ - ΑΜΟΙΒΗ 625 ΕΥΡΩ

Την έναρξη των προγραμμάτων αυτεπιστασίας που ανοίγουν το δρόμο της απασχόλησης σε δήμους της χώρας για 120.000 άνεργους έως το 2014 (35.000 από φέτος το Φεβρουάριο) ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. 


Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, τα έργα αυτά θα δώσουν μια αναπτυξιακή ανάσα στους Δήμους και βεβαίως θα ενισχύσουν την απασχόληση. Ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι η επιλογή θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ με κυλιόμενους πίνακες ανέργων που θα δημοσιοποιήσει ο ΟΑΕΔ ενώ θα πριμοδοτηθούν οι νέοι άνεργοι μέχρι 29 ετών.
 

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των ανέργων θα είναι ο χρόνος παραμονής στην ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση, το εάν έχει ανήλικα τέκνα, εάν ο/η σύζυγος είναι άνεργος καθώς και η ειδικότητα.

Όπως σημείωσε η αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα πελατειακών σχέσεων καθώς κα προϋποθέσεις μονιμότητας.
"Υπήρξε προβληματισμός για να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος stage", ανέφερε η κα Γεννηματά


Όπως αναφέρθηκε στη συνεντευξη Τυπου:

1. Για πρώτη φορά προβλέπεται η άντληση εκτάκτου προσωπικού αυτεπιστασίας από τους πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ, έπειτα από δημόσια πρόσκληση και υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

2. Ο καθορισμός των ειδικοτήτων του εν λόγω προσωπικού έχει γίνει με γνώμονα την εμπειρία του Υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα αυτό, σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: εργάτες γενικών καθηκόντων, ηλεκτρολόγους, οδηγούς, οικοδόμους, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικούς και διαχειριστές μηχανημάτων

3.Ο καθορισμός σαφούς μοριοδότησης, βασιζόμενης σε κοινωνικά κριτήρια διασφαλίζει τη διαφάνεια στην επιλογή του προσωπικού. Η επιλογή των απασχολουμένων γίνεται με απολύτως διαφανείς και συγκεκριμένες διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια στα οποία σημαίνοντα ρόλο παίζει ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (δηλ. ανήλικα τέκνα και ανεργία συζύγου) και η ειδικότητα.

4. Η κλιμάκωση της μοριοδότησης ανάλογα με την ηλικία και το χρόνο ανεργίας , όπως και η δυνατότητα τριών ιεραρχημένων επιλογών (προτίμηση οικείου φορέα), σε συνδυασμό με την πρόβλεψη διαδικασίας ενστάσεων επιτρέπουν τη εφαρμογή δίκαιου συστήματος.

5. Η υλοποίηση των αναγκαίων έργων αυτεπιστασίας θα μπορεί να γίνεται άμεσα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχος ενδιαφερόμενος.

6. Η ευρύτητα της δημοσιότητας της πρόσκλησης (βλ. έντυπα, ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα), σε συνδυασμό με την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων (και την υποστήριξη από τους Δήμους για όσους δεν έχουν οι ίδιοι άμεση πρόσβαση σε internet ή σχετική τεχνογνωσία) ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

7. Παρέχεται μια ευελιξία που διευκολύνει τόσο τους φορείς υλοποίησης έργων αυτεπιστασίας, όσο και τους ενδιαφερόμενους ανέργους καθώς δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο διαρκούς απασχόλησης, αλλά και διακεκομμένης κατά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, διατηρώντας το πλαφόν των 135 εργάσιμων ημερών ετησίως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ