Καλώς ήρθε το Γουάν...

Την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας σε όλους τους τομείς σηματοδότησε η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στη Βουλή των Ελλήνων.

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χρέους. Η χρηματοοικονομική αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύεται και μια προοπτική ανάπτυξης φαίνεται στον ορίζοντα» πρόσθεσε, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του «στο μέλλον της χώρας μας».

Ο κ. Τζιαμπάο τόνισε ακόμη πως το Πεκίνο είναι υπέρ ενός σταθερού ευρώ και δεν θα μειώσει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που διαθέτει.

Έντεκα συμφωνίες Ελλάδας-Κίνας

Η κινεζική αντιπροσωπεία υπέγραψε χθες έντεκα συμφωνίες με την ελληνική πλευρά, ενώ ο ίδιος ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα και ότι θα προωθήσει τον διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Μάλιστα, εξήγγειλε τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Γουέν Τζιαμπάο, που επέλεξε την Αθήνα ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, προέβλεψε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα διπλασιαστεί ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και θα φτάσει τα 8 δισ. δολάρια.

Είπε, επίσης, ότι η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατ. εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δισ. εμπορευματοκιβώτια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα και έχω ήδη δώσει εντολή να διοργανωθούν επιχειρηματικές και διερευνητικές αποστολές».

«Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση»
«Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση που συμβαίνει μία φορά σε κάθε αιώνα, έπληξε και την Ελλάδα. Παρατηρήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα και εφάρμοσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του οικονομικού της συστήματος» είπε ο κινέζος πρωθυπουργός και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μαζί με τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη, θα ανακάμψει και η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση. Όταν η Ελλάδα βρίσκεται στη δύσκολη στιγμή, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει ότι μπορεί χωρίς καμία ιδιοτελή επιθυμία».

Παράλληλα, ο κ. Τζιαμπάο αναφέρθηκε και στη στενή σχέση Ελλάδας – Κίνας. «Η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο φίλο της Κίνας στην Ε.Ε.» επισήμανε και πρόσθεσε ότι στις δυσκολίες βοηθούσαν πάντα η μία την άλλη. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι πριν από 60 χρόνια κατά τον αποκλεισμό της Νέας Κίνας, οι Έλληνες εφοπλιστές, μας μετέφεραν εξοπλισμούς».

«Παρατηρήσαμε επίσης τον κοινό μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, πιστεύοντας ότι όλα αυτά τα μέτρα θα φέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Κίνα θα καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να στηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ On-Line

Σχόλια

  1. εμεισ μαλιστα στην αρτα που ξερουμε και κινεζικα δεν θα εχουμε κανενα προβλημα,για παραδειγμα την εκφραση τσεντσαν τσαλλουσ και η απαντηση τσετσαν τσετσαν την ξερουν και οι πετρεσ του πεκινου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης