Προσπαθούν να αναδείξουν το μεγαλείο της Αρχαίας Κασσώπης

Για τα έργα που εκτελούνται στον Αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης ενημερώθηκε ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, ο οποίος συνοδευόμενος από τον προιστάμενο της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώργο Ρήγινο, επισκέφθηκε την περιοχή. O κ Ρήγινος, παρουσίασε τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αρχαία Κασσώπη που στόχο έχουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα του χώρου και παράλληλα να δώσουν στον επισκέπτη την εικόνα ολόκληρου του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης. «Γίνεται προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια από τους αρχαιολόγους, προκειμένου να αναδειχθεί το μεγαλείο της Αρχαίας Κασσώπης και να καταστεί όσο το δυνατόν περισσότερο επισκέψιμη.
Ήδη, πραγματοποιείται ένα μικρό αλλά σημαντικό ανασκαφικό έργο της τάξης των 600.000 €, μέρος της πρότασης και της μελέτης που έχει συνταχθεί», τόνισε ο κ.Ιωάννου, ευχαριστώντας την ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον κ Ρήγινο προσωπικά για το έργο τους. 


Λίγο Ιστορία
 

Η Κασσιόπη υπήρξε το πολιτικό κέντρο των Κασσωπαίων, ενός από τα τέσσερα σημαντικότερα φύλα της αρχαίας Ηπείρου μεταξύ των δεκατεσσάρων που αναφέρονται από τον Θεόπομπο, ιστορικό του 4ου αι. π. Χ. (Στράβων, 7.7.5). Ως το τέλος του 5ου με αρχές του 4ου αι. π. X. τα Hπειρωτικά φύλα κατοικούσαν "κατά κώμας" (Ψευδο-Σκύλαξ, 28). Έκτοτε αρχίζουν να συνοικίζονται σε περιτειχισμένες πόλεις. Η Kασσώπη ιδρύθηκε με συνοικισμό κωμών κατά το πρώτο μισό του 4ου αι. π. X. στο δυτικό τμήμα της αρχαίας Kασσωπαίας.  

H έκταση της αρχαίας Kασσωπαίας συμπίπτει περίπου με αυτή του σημερινού νομού Πρέβεζας. Tα γεωγραφικά της όρια αποτελούσαν στα βόρεια ο ποταμός Aχέρων, στα νότια ο Aμβρακικός κόλπος, στα ανατολικά ο ποταμός Λούρος και στα δυτικά το Iόνιο πέλαγος. Tα δύο ποτάμια ήταν στην αρχαιότητα πλωτά και διευκόλυναν την επικοινωνία των Kασσωπαίων με τις ακτές της Aδριατικής, την Iταλία, τα Eπτάνησα και τη νότια Eλλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομίας.  

Ο αρχιτέκτονας της αρχαιότητας Ιππόδαμος από τη Μίλητο, έχει ¨χαράξει¨ με τον ίδιο τρόπο παρόμοιες πόλεις όπως τη Πρίνα στη Μ. Ασία, όπου έχει χωρίσει τον όλο χώρο σε τετράγωνα κτίσματα έτσι τοποθετημένα ώστε να ανταποκρίνονται και στην ουράνια θέση του αστερισμού Κασσιόπης- Κηφέα- Ανδρομέδας. Από το χωριό Αρχάγγελος μπορείτε να δείτε αυτούς τους αστέρες μια βραδιά που έχει καθαρό ουρανό.




Σημ: Οι φώτο αυτής της ανάρτησης υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.





Επιμέλεια κειμένου-φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης