Η επίσκεψη Μεντβέντεβ είναι σημαντική για την Κύπρο, αλλά…

Διαβάσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της ημερήσιας κυπριακής εφημερίδας "Η Σημερινή" ένα άρθρο - ανάλυση του καταξιωμένου κύπριου δημοσιογράφου ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ που σήμερα δημοσιεύεται στην προαναφερόμενη εφημερίδα. Είναι μια ανάλυση στον απόηχο της επίσκεψης Μεντβέντεβ στη Κύπρο και για τις 15 συμφωνίες που εκεί υπογράφηκαν. Το άρθρο αυτό μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και γι' αυτό σκεφθήκαμε να το αναρτήσουμε...

Η ΕΠΙΣΗΜΗ επίσκεψη ενός αρχηγού κράτους στην Κύπρο πρέπει να αναλύεται πάντα υπό το πρίσμα των διακρατικών συμφερόντων και των διεθνών σχέσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναλυθεί και η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ. Οι σχέσεις Κύπρου - ΕΣΣΔ, παλαιότερα, και Κύπρου - Ρωσίας, σήμερα, έχουν περάσει από διάφορες φάσεις.

Η Ρωσία, όπως όλες οι μεγάλες χώρες, επιδιώκει την υπεράσπιση, προώθηση, ενίσχυση και διεκδίκηση των εθνικών της συμφερόντων. Ο Θουκυδίδης διασάλπισε ότι ο ισχυρότερος κρίκος μεταξύ πόλεων (κρατών) είναι το συμφέρον. Στη βάση των ευρύτερων συμφερόντων της η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ στήθηκε στο πλευρό της Κύπρου το 1964 όταν η Τουρκία, μπλοφάροντας, απειλούσε να εισβάλει στο νησί. Και υπερασπίζοντας τα συμφέροντά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η Ρωσία στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι Έλληνες της Κύπρου δεν ξεχνούν τη στήριξη της Μόσχας για να μην εγκριθεί η έκθεση Κόφι Ανάν, μετά το σωτήριο ΟΧΙ στο σχέδιό του, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία ευγνωμονεί τη Ρωσία επειδή με την Κίνα και τη Γαλλία, που επίσης ευχαριστεί, στην περίπτωση του ψηφίσματος 1930, απέτρεψαν αρνητική αναφορά στην Κύπρο.

Τα τελευταία χρόνια, οι εμπορικές, τουριστικές, επενδυτικές τραπεζικές, επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες Ρώσων στην Κύπρο και οι αντίστοιχες επενδύσεις Κυπρίων στη Ρωσία έχουν αναπτύξει σε πρωτοφανή βαθμό τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ρώσος Πρόεδρος, σε άρθρο (στο χθεσινό «Φιλελεύθερο») επισημαίνει ότι «η Κύπρος έγινε για μας ένας σημαντικός συνεταίρος στον τομέα των επενδύσεων, είναι ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους επενδυτές και κατέχει την πρώτη θέση ως προς τον όγκο των συσσωρευμένων άμεσων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία».

Η σημασία και η αξία της επίσκεψης Μεντβέντεβ στην Κύπρο έγκειται περισσότερο στην υποστήριξη, που η Μόσχα προσφέρει στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας, επισήμανε: «Η Ρωσία είναι ο πιο αγαπημένος μας φίλος, αλλά και δοκιμασμένος και αναντικατάστατος σύμμαχος στην υπόθεση της υπεράσπισης των συμφωνημένων παραμέτρων της κυπριακής διευθέτησης σε όλα τα φόρα και σε όλα τα όργανα του συστήματος του ΟΗΕ».

Και ο Μεντβέντεβ υπογράμμισε ότι η Ρωσία αμετάβλητα τάσσεται «υπέρ επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς προσπάθειες επιβολής έτοιμων "συνταγών" ή τεχνητού χρονοδιαγράμματος στις δικοινοτικές συνομιλίες». Τάχθηκε, επίσης, κατά της επιδιαιτησίας και υποστήριξε ότι η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων των Κυπρίων. Χωρίς, όμως, καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή.

Οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας βρίσκονται στην ευτυχέστερη περίοδό τους και φαίνεται πως θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο σε πολλούς τομείς.

Όμως, προσοχή! Η Κύπρος δεν είναι υπερδύναμη. Έχει ανάγκη και άλλων δυνάμεων και πρώτα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Κίνας, ακόμα και της πονηράς Αλβιώνος. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται εν πολλοίς στη σφαίρα επιρροής και συμφερόντων των ΗΠΑ, από το 1956. Κανείς στη Λευκωσία δεν μπορεί να υποτιμά τα μεγάλα ενεργειακά, γεωπολιτικά, οικονομικά, υδατικά και στρατηγικά παιγνίδια που παίζονται από τους μεγάλους στην περιοχή μας. Ειδικά μετά την ανάδυση της νεο-οθωμανικής Τουρκίας.

Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει, επ’ ωφελεία της, τα συμφέροντα των μεγάλων αν επιδείξει σοβαρότητα, αξιοπιστία, συνέπεια και καθαρότητα στην πολιτική της. Διαφορετικά θα συντριβεί ως αδύναμο χορτάρι κάτω από τα πόδια ισχυρών ελεφάντων.

ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

Πηγή: Simerini / Sigma Line

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης