Ο Μεντβέντεφ απορρίπτει ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ο Δ. Χριστόφιας;

ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ


Στην Ευρώπη και μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ διεξάγεται αυτόν τον καιρό ζωηρή συζήτηση για θέματα συλλογικής ασφάλειας και άμυνας. Η πρόσφατη (18/10/2010) τριμερής συνάντηση Σαρκοζί, Μέρκελ και Μεντβέντεφ στη γαλλική πόλη Ντοβίλ, έχει προκαλέσει κάποια δυσφορία στην Ουάσινγκτον εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι δύο ΝΑΤΟϊκές χώρες συνομιλούν με τη Ρωσία για θέματα ασφάλειας χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί φοβούνται μήπως αναβιώσει ξανά ο άξονας Γερμανίας-Γαλλίας, όπως το 2003, κατά την αγγλοαμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Παρίσι και Βερολίνο διαβεβαιώνουν τις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν από συμμαχικές υποχρεώσεις. Όμως, η ανάμειξη και η εμπλοκή της Ρωσίας σε άτυπες συζητήσεις θέτουν επί τάπητος την ιδέα Μεντβέντεφ για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Η Μόσχα φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ΕΕ-Ρωσίας για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, με στόχο να προωθήσει την οικοδόμηση ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρωατλαντική και ευρωασιατική περιοχή.

Όλα αυτά συντελούνται ενώ σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (Λισαβόνα, 19-20 Νοεμβρίου), η οποία θα συζητήσει και το θέμα της αντιπυραυλικής ομπρέλας. Η Ρωσία αντιδρά, επειδή θεωρεί ότι μπορεί να εξουδετερώσει τη δική της άμυνα ενώ η Τουρκία ανησυχεί μήπως αυτή στρέφεται κατά του Ιράν, με το οποίο διατηρεί επωφελείς εμπορικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί πιέζουν την Τουρκία να υποστηρίξει την πρόταση για την αντιπυραυλική ομπρέλα. Όμως, φαίνεται ότι η Τουρκία, σύμφωνα με αναλύσεις αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων, θα αξιοποιήσει την επιθυμία των ΗΠΑ για να απαιτήσει όπως ασκηθούν πιέσεις επί της Γαλλίας και της Γερμανίας για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της. Την περ. Πέμπτη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν, που βρισκόταν στην Αθήνα, ρωτήθηκε αν είναι λογικό να προωθείται σχέση μιας χώρας (της Τουρκίας) σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, από τη στιγμή που θέτει βέτο στην ένταξη κράτους-μέλους της ΕΕ, της Κύπρου.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ζήτημα συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ θα αντιμετωπιστεί ισόρροπα, επειδή βλέπει, είπε, ένα «πρόβλημα συμμετοχής» και από τις δύο πλευρές, Ποιο είναι αυτό; Η μεν Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ αλλ’ όχι της ΕΕ, εμποδίζει την παροχή διαβαθμισμένων πληροφοριών και ενημέρωσης στην Κύπρο, που δεν είναι μέλος της Συμμαχίας ούτε και μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (ΣγΕ). Η δε Κύπρος διατηρεί παγωμένα αρκετά κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Αν η Κύπρος εντασσόταν πριν από χρόνια στο ΣγΕ, σήμερα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση, θα απέκρουε τις τουρκικές μεθοδεύσεις και εμπόδια και θα διευκόλυνε τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η Κύπρος έχει δύο θετικά δεδομένα: Πρώτον, ανήκει στην ΕΕ, στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί (αν και πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία επιθυμεί το αντίθετο: Η ΕΕ να ενταχθεί στην… Τουρκία). Δεύτερον, εξαιτίας όλων αυτών η ΕΕ δεν επιτρέπει στην Τουρκία να συνεργασθεί με τον ευρωπαϊκό οργανισμό άμυνας, αφού δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και δεν μπορεί να συνάψει με την Τουρκία συμφωνία ασφαλείας.

Αυτά τα ζητήματα φαίνεται πως θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας. Η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα της αντιπυραυλικής ομπρέλας. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε στην Ντοβίλ ότι η τριμερής σύνοδος με τον Σαρκοζί και τον Μεντβέντεφ απέβλεπε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, επειδή, είπε, «ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε για τα καλά». Και πρόσθεσε ότι νέα «αρχιτεκτονική ασφάλειας» δεν επηρεάζει τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις εντός του ΝΑΤΟ. Μετά τις διαβεβαιώσεις Σαρκοζί και Μέρκελ ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, ο Μεντβέντεφ δήλωσε στις 19/10/2010 ότι ενδιαφέρεται για στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και σχεδιάζει μάλιστα να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν ο Ρώσος Πρόεδρος παρευρεθεί στη Σύνοδο της Συμμαχίας, θα πρόκειται για ιστορικό γεγονός τεράστιας πολιτικής, διπλωματική και αμυντικής σημασίας, επειδή θα ενταφιάσει οριστικά το φάσμα του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ρωσίας με ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και θα δώσει μια ενθαρρυντική ώθηση στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης και της Ευρασίας.

Αμφιβάλλουμε αν οι υπεύθυνοι της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου κατανοούν τις σεισμικές εξελίξεις που αναμένονται πολύ σύντομα στο ευρωπαϊκό και ευρασιατικό οικοδόμημα άμυνας και ασφάλειας. Η Τουρκία, όμως, ήδη επιζητεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο υπό σχεδιασμόν οικοδόμημα. Ο Νταβούτογλου, στο γνωστό βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», από ετών είχε αναλύσει και εξηγήσει τη σημασία και το ρόλο που η Τουρκία έπρεπε να διεκδικήσει σε αυτούς τους ευρω-ατλαντικούς σχεδιασμούς, τώρα με την πιθανή συνεργασία και της Ρωσίας. Ας προσεχθεί τούτο το σημαντικό: Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, προσπερνώντας και παρακάμπτοντας παλιούς ιδεολογικούς και άλλους φραγμούς και αγκυλώσεις, επιζητεί στενότερη συνεργασία με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και αμεσότατα με την ΕΕ και προπάντων με το ΝΑΤΟ, τον παλαιό μεγάλο εχθρό της. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι στο βάθος των σχεδιασμών του ενυπάρχει η παλιά αντίληψη περί της αναμέτρησης Δύσης-Ανατολής. Αυτό δεν ισχύει επειδή σήμερα οι πολλαπλής υφής κίνδυνοι, οι ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, η περιβαλλοντική καταστροφή, κτλ., δεν γνωρίζουν σύνορα.

Αυτά έπρεπε να λαμβάνει υπόψη ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος έμεινε αγκιστρωμένος στη δεκαετία του ’60, εγκλωβισμένος σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και παρωχημένες πολιτικές πρακτικές. Με αποτέλεσμα να στερεί από την Κύπρο συμμετοχή στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας και στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Η Κύπρος με την Ελλάδα θα μπορούσαν να ματαιώσουν τα τουρκικά σχέδια εναντίον του Ελληνισμού αν συμμετέχουν ενεργά και στην ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας) και στην ΕΠΑΑ (Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας) και στο ΣγΕ.

Όπως ορθά επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, η Κύπρος επιτέλους οφείλει «να τερματίσει την ελλειμματική και ανάπηρη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας». Και για έναν άλλο λόγο: Επειδή ακριβώς η Τουρκία, εξαιτίας της σημασίας και του μεγέθους της, δρα κατά των ελληνικών και δη των κυπριακών συμφερόντων σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Είμαστε στην ΕΕ, συμμετέχουμε στους σχεδιασμούς της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, επειδή ακριβώς και η δική μας γεωπολιτική θέση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι εξίσου σημαντική με εκείνην της Τουρκίας. Πότε ο Δ. Χριστόφιας θα το καταλάβει;

ΣΣ: "Α-ΤΖ: Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην ημερήσια Κυπριακή εφημερίδα "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ". Με την άδειά του αναδημοσιεύουμε αυτό το κείμενο 

Πηγή: Sigma Live

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ