"Ψήφος εμπιστοσύνης" από την Κίνα

Ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα μέσω της ναυτιλίας και του τουρισμού αλλά και αγορά ελληνικών ομολόγων υποσχέθηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι εγκαινιάζουν μία νέα εποχή για την ελληνοκινεζική συνεργασία, μέσω των 11 συμφωνιών που υπεγράφησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.


"Ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την υπογραφή των 11 συμφωνιών με την Κίνα, καθώς και τη διαβεβαίωση του Κινέζου ομολόγου του ότι η χώρα του προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και να επενδύσει σε κάθε πρόσφορο οικονομικό πεδίο.
Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν από κοινού ότι Ελλάδα και Κίνα διατηρούν μία στρατηγική εταιρική σχέση και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της σχέσης.

Τη σταθερά ανοδική πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας επισήμανε ο Γ.Παπανδρέου, μετά την υπογραφή 11 διακρατικών και ιδιωτικών συμφωνιών σε ναυτιλία, εμπόριο και τουρισμό με τον Κινέζο ομόλογό του. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε  με νόημα ότι "η διεθνής οικονομική ύφεση δεν επηρέασε τη βούληση της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις στη χώρα μας", προσθέτοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση με πνεύμα εξωστρέφειας προωθεί τη συνεργασία με την Κίνα".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ισχυρή ναυτιλιακή διάσταση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, καθώς και στις δυνατότητες στον τουρισμό. Χαρακτήρισε "μεγάλη" τη σημασία της ελληνο-κινεζικής συνεργασίας στο θέμα της ναυτιλίας και σημείωσε με έμφαση την ανάγκη ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας στον Πειραιά, στο ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα, αλλά και σε θέματα που αφορούν τους Έλληνες εφοπλιστές. "Προσβλέπουμε σε συνεργασία με την Κίνα και στον τουριστικό τομέα", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου. 
Όπως ανέφερε, επίσης, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου επαναβεβαιώθηκε ότι η Αθήνα θα προωθήσει την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων με κάθε τρόπο. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν πολιτικά θέματα όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και οι εξελίξεις σε Μεσανατολικό, Ιράν και Νότια Κορέα.

Τζιαμπάο: Σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας η Κίνα 
 
Ο Κινέζος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Παπανδρέου ως μία φιλική βαθιά και ειλικρινή συζήτηση και μίλησε για μία σειρά μέτρων που στόχο έχουν την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.
"Η Κίνα θα καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να υποστηρίξει χώρες της ευρωζώνης και κυρίως την Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσουν την χρηματοικονομική κρίση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιαμπάο και πρόσθεσε με νόημα πως η χώρα του έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων. Ταυτόχρονα εξέφρασε την πρόθεση του να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο συνολικός εμπορικός όγκος θα διπλασιαστεί σε 8 δισ. δολάρια, και πρόσθεσε ότι η Κίνα θα ιδρύσει κινέζικο επιμελητήριο των Ελλήνων εφοπλιστών, μέσω του οποίου θα επενδύσει 5 δισ. δολάρια, ώστε οι έλληνες εφοπλιστές να αγοράσουν τα κινέζικα πλοία.
Τέλος ο Ουέν Τζιαμπάο υπογράμμισε πως οι Κινέζοι θα αυξήσουν τις επενδύσεις εμπορευματοκυβωτίων στο σταθμό του Λιμένα Πειραιά και δεσμεύτηκε ότι θα ενθαρρύνει ο ίδιος τις τοπικές επιχειρήσεις να ερευνήσουν την ελληνική αγορά, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Το περιεχόμενο των συμφωνιών
 
Οι συμφωνίες αφορούν τον εμπορικό, ναυτιλιακό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Δύο απ' αυτές ειναι διακρατικές και ήδη υπεγράφησαν από τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη, στον τομέα εμπορίου και από τον Παύλο Γερουλάνο, σχετικά με τις πολιστικές ανταλλαγές.
"Είμαι πεπεισμένος ότι με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα οι διμερείς μας σχέσεις και οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο" δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσημης υποδοχής του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ουέν Τζιαμπάο, που βρίσκεται από τις 2 το μεσημέρι στην Αθήνα συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία της χώρας του.

Οι δύο πρωθυπουργοί αμέσως μετά τις κοινές τους δηλώσεις, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας COSCO στον Πειραιά.
Το βράδυ, ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του ομολόγου του στο μουσείο της Ακρόπολης. Την Κυριακή, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και θα μιλήσει στο κοινοβούλιο, θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια. Η Αθήνα προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη λόγω της δύσκολης συγκυρίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: Εnet  και NAFTEMPORIKI.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης