Βρέθηκε η μεγαλύτερη «αδελφή» της Γης;

Πλανήτη με φυσικά χαρακτηριστικά που είναι παρόμοια με αυτά της Γης και όπου θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει ζωή στο έδαφός του ανακάλυψαν οι αστρονόμοι σε αστέρα πολύ κοντά στη Γη.

Ο πλανήτης Gliese 581g είναι ο έκτος που ανακαλύπτεται γύρω από τον μικρό κόκκινο νάνο Gliese 581, ο οποίος βρίσκεται μόλις 20 έτη φωτός από τη Γη, εξαιρετικά κοντά για τα δεδομένα του διαστήματος.

Όπως διαπίστωσαν οι αστρονόμοι ο πλανήτης έχει μάζα τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Φαίνεται ότι πρόκειται για βραχώδη πλανήτη και όχι αέριο γίγαντα όπως η πλειοψηφία των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφτεί.

Περιφέρεται γύρω από το άστρο μία φορά κάθε 37 ημέρες. Ωστόσο, λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων στρέφει μόνο μία πλευρά της επιφάνειας προς το άστρο· η άλλη είναι μονίμως σκοτεινή και ψυχρή.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από τον ήλιο του ώστε η επιφάνεια του έχει την κατάλληλη θερμοκρασία για τη διατήρηση νερού σε υγρή κατάσταση. Η ύπαρξη ατμόσφαιρας και η ύπαρξη νερού δεν είναι επιβεβαιωμένη αλλά δεν αποκλείονται.

Η μέση θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4 και 70 βαθμών αλλά στα σημεία ανάμεσα στο φωτεινό και το σκοτεινό τμήμα όπου ο ήλιος δεν είναι πολύ ψηλά στον ορίζοντα θα είναι παρόμοιες με της Γης.

Έτσι, αν υπάρχει ζωή στο πλανήτη –και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο αν– θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Οι πλανήτες του τύπου που ευνοεί τη ζωή όπως λένε οι αστρονόμοι  βρίσκονται στη «ζώνη της Χρυσομαλλούσας» (Goldilocks) γιατί δεν είναι ούτε κρύοι και ούτε ζεστοί, ούτε κοντά και ούτε μακριά από το άστρο, ούτε μεγάλοι και ούτε μικροί. Σε αυτή την ευνοϊκή ζώνη, που πήρε το όνομά της από το παραμύθι, βρίσκεται και η Γη.

Οι έρευνες των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έγιναν με το τηλεσκόπια Keck στη Χαβάη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ On-Line

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης