ΚΥΠΡΟΣ: Άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη μετά από 45 χρόνια

Η τελετή των «εγκαινίων» του δρόμου, μήκους 7 περίπου χιλιομέτρων, που ενώνει το Λιμνίτη με τον Κάτω Πύργο, αλλά και του οδοφράγματος πραγματοποιήθηκε, χθες, παρουσία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αλλά και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ καθώς και των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου, σε μία συμβολική χειρονομία, κατά την καθιερωμένη κοπή της κορδέλας, άφησαν ελεύθερα δυο λευκά περιστέρια ως μήνυμα συμφιλίωσης. Η εκδήλωση έλαβεν χώραν περίπου στο μέσο του δρόμου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και την οργάνωση ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το οδοιπορικό
 
Όπως προγραμματίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι του Τύπου θα έφταναν στην εκδήλωση με τα οχήματα των Ηνωμένων Εθνών. Σημείο συνάντησης, το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας και ήδη από τις 7:00 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται όλοι όσοι θα κάλυπταν από κοντά το γεγονός. Οι συζητήσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων ακούγονταν σαν παράφωνη νότα στο ανατριχιαστικά ήσυχο αεροδρόμιο και εμφανής ήταν η αδημονία όλων για το επερχόμενο γεγονός. Οι ευγενέστατοι κυανόκρανοι έλεγχαν το χώρο και αφού μας έδωσαν να υπογράψουμε τη φόρμα σχετικά με κάποια θέματα ασφαλείας, ενημέρωσαν τους οδηγούς να έρθουν να μας παραλάβουν για να ξεκινήσουμε το ταξίδι. Στα δύο λεωφορεία, που έφεραν τα διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών, μοιράστηκαν εξίσου οι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερς και εικονολήπτες περίπου όλων των μέσων, που δεν ξεπερνούσαν τους 50.

Η αναχώρηση

 
Με την αναχώρηση, περίπου στις 7:50 «άρχισαν τα όργανα», αφού οι φωτογράφοι απαθανάτιζαν τους χώρους του πάλαι ποτέ «ζωντανού» αεροδρομίου και ειδικά τη θλιβερή εικόνα του εγκαταλελειμμένου αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών, που ξέμεινε από τον καιρό της εισβολής. Τα γέλια και οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν μέχρι εκεί που τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν. Χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά για να φτάσουμε στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, όπου έπρεπε να επιδείξουμε τις πολιτικές μας ταυτότητες για να περάσουμε στην απέναντι πλευρά. Οι κατοχικές «Αρχές» με τέμπο αντάτζιο ήλεγχαν τις ταυτότητές μας και πρόσεχαν ώστε να διατηρηθεί η τάξη. Κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία για ένα τσιγάρο και άλλοι απλώς για ξεμούδιασμα, κατέβηκαν κάτω περιμένοντας τις απαραίτητες διαδικασίες. Η ώρα περνούσε και επιτέλους στις 8:50 έφτασε η στιγμή να αναχωρήσουμε μετά από 25λεπτη αναμονή.

Πηγή: Sigma Live

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης