Σύγχρονο το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ Μουσείο Άρτας - Κατατοπιστικό δελτίο τύπου από την αρμόδια Εφορεία για την ιστορία της Αμβρακίας, καθώς και για τους εκθεσιακούς και άλλους χώρους των 1775 τ.μ.

 

Όπως και στις προηγούμενες αναρτήσεις μας αναφερθήκαμε,στα αυριανά εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου που θα γίνουν στις 5.30 μ.μ. από τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.

Πριν από λίγο η ΛΓ’ Εφορεία Κλασικών & Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας με δελτίο τύπου που υπογράφει ο προϊστάμενος της Εφορείας κ. Γεώργιος Ρήγινος, αναφέρει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για αυτό το σκοπό, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου του Γ΄ ΚΠΣ.

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας και μόλις 300μ. από τη σύγχρονη γέφυρα, από την οποία διέρχεται ο κεντρικός οδικός άξονας Ιωαννίνων-Άρτας. Το Μουσείο αποτελείται από δύο στάθμες, μία υπόγεια και μία ισόγεια. Το ισόγειο, που φιλοξενεί τους εκθεσιακούς χώρους μαζί με τους χώρους κοινού, τα εργαστήρια συντήρησης, τη βιβλιοθήκη και τους χώρους του Γραφείου Αρχαιοτήτων Άρτας, καταλαμβάνει επιφάνεια 1775 τ.μ., από τα οποία τα 500 τ.μ. αποτελούν τους καθαρά εκθεσιακούς χώρους.

Οι χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών περιλαμβάνουν εκδοτήριο εισιτηρίων, βεστιάριο, κατάστημα ειδών προς πώληση, χώρους υγιεινής, αναψυκτήριο, αίθουσα πολυμέσων και πολλαπλών χρήσεων καθώς και αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο υπόγειο, που καταλαμβάνει αντίστοιχη με το ισόγειο έκταση, βρίσκονται οι χώροι αποθήκευσης των ευρημάτων και οι χώροι με το μηχανολογικό εξοπλισμό του Μουσείου.

Οι εκθεσιακοί χώροι περιλαμβάνουν δύο επιμήκεις αίθουσες και μία μικρότερη, που διατάσσονται σε σχήμα Π γύρω από το αίθριο του κτιρίου. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009 στα πλαίσια του Έργου «Έκθεση – Εξοπλισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας», προϋπολογισμού 1.800.000  €, που χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ηπείρου (Γ΄ ΚΠΣ), περιλαμβάνει ευρήματα κατά κύριο λόγο από τις σωστικές ανασκαφές στην Αμβρακία (σημερινή Άρτα) και σε μικρό ποσοστό από άλλες θέσεις του Νομού.


Η Αμβρακία, η σημαντικότερη αποικία των Κορινθίων -μαζί με την Κέρκυρα- στη ΒΔ Ελλάδα, ιδρύθηκε το 625 π.Χ. σε θέση που συνδύαζε σημαντικά στρατηγικά και εμπορικά πλεονεκτήματα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Ηπείρου. Η πόλη έφτασε στο απόγειό της το 295 π.Χ., όταν ο βασιλιάς των Μολοσσών Πύρρος, την επέλεξε ως πρωτεύουσα του κράτους του και την κόσμησε με ναούς, δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα και εξαίρετα έργα τέχνης.

Στον Προθάλαμο της Αίθουσας Α παρουσιάζεται η Ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην Άρτα και οι χρόνοι πριν από την ίδρυση της Αμβρακίας (Παλαιολιθική περίοδος, Εποχή Χαλκού, Γεωμετρικοί χρόνοι), μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα τέχνης της κάθε περιόδου.

Το μεγαλύτερο τμήμα της Αίθουσας Α είναι αφιερωμένο στο Δημόσιο Βίο των Αμβρακιωτών και τις διαφορετικές εκφάνσεις του, όπως οι πολιτικοί θεσμοί, η οικονομία, το εμπόριο, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, τα δημόσια κτίρια, η ψυχαγωγία και η δημόσια λατρεία, με την έκθεση-παρουσίαση χαρακτηριστικών κατά περίπτωση αρχαιοτήτων, όπως λ.χ. λίθινα ψηφίσματα, χάλκινα και αργυρά νομίσματα, εισηγμένα πήλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια από τοπικά εργαστήρια κοροπλαστικής κ.α.    

Παρουσιάζεται επίσης η λατρεία και τα ιερά εκτός των τειχών της Αμβρακίας αλλά και τα όμορα με αυτήν φύλα (Αθαμάνες, Αμφιλόχιοι κ.α.). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον πιο σημαντικό τειχισμένο οικισμό των Μολοσσών, το  Όρραον.

Στο τέλος της Αίθουσας Α, επιχειρείται προσπάθεια ανασύστασης της εικόνας ενός αρχαίου νεκροταφείου, με τους πιο αντιπροσωπευτικούς τύπους τάφων και επιταφίων στηλών σε όλη τη διάρκεια ζωής της πόλης. Η αναφορά στα Νεκροταφεία της Αμβρακίας συνεχίζεται και στην επόμενη Αίθουσα, όπου παρουσιάζεται το «Πολυάνδριο», το  δημόσιο σήμα που ίδρυσε η πόλη για να τιμήσει νεκρούς μαχητές της. Εκτίθενται επίσης αντιπροσωπευτικά σύνολα κτερισμάτων -αγαπημένα αντικείμενα στη ζωή που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία- καλύπτοντας μεγάλο φάσμα από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ η ενότητα ολοκληρώνεται με σύντομη αναφορά στα ταφικά έθιμα και τις επικρατούσες ταφικές πρακτικές.

Στην επόμενη Αίθουσα του Μουσείου, που είναι αφιερωμένη στις οικίες της Αμβρακίας, επιχειρείται προσπάθεια απόδοσης μίας οικίας, με την παρουσίαση των πιο αντιπροσωπευτικών της χώρων (οίκος, λουτρό, ανδρώνας, γυναικωνίτης, αυλή) καθώς και των πιο σημαντικών δράσεων, που λάμβαναν χώρα σε αυτή («εγκαίνιο», οικιακή λατρεία, μαγείρεμα, ύφανση κ.α.).

Το τέλος της Αίθουσας αλλά και της Έκθεσης είναι αφιερωμένο στο τέλος της Αμβρακίας και στην πολιορκία της το 189 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Στην έξοδο από την Αίθουσα, τρεις χαρακτηριστικές φωτογραφίες συνδέουν την αρχαία Αμβρακία με τη βυζαντινή, οθωμανική και σύγχρονη πόλη της Άρτας.

Στο Αίθριο του Μουσείου εκτίθενται επιτάφιες στήλες από τα Νεκροταφεία της Αμβρακίας, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου έχει ανακατασκευαστεί τμήμα δρόμου με οικίες της αρχαίας Αμβρακίας, συστάδα κιβωτιόσχημων τάφων/θηκών καθώς και τμήμα εγκαταστάσεων ελαιοτριβείου.

Σχόλια

  1. Επιτέλους !!!! Το μουσείο τώρα θα ζητήσει κάποιους από τους θυσαυρούς της Αμβρακίας που είναι τώρα στη Ρώμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης